Kľúčových zamestnancov treba zaočkovať v prvej fáze, upozorňuje rezort hospodárstva

Ministerstvo hospodárstva považuje za nevyhnutné, aby boli zamestnanci kritickej infraštruktúry a vybraných subjektov hospodárskej mobilizácie riadne zaočkovaní už v prvej fáze očkovania.

22.01.2021 11:41 , aktualizované: 14:44
debata (9)

„Takýto bol a aj pôvodný plán, ktorý sa náhle zmenil a ich kľúčoví zamestnanci z očkovacieho plánu nakoniec vypadli,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Pripomenul, že deti zamestnancov kritickej infraštruktúry sme pustili do škôl, aby rodičia mohli chodiť do práce, takže priznávame, že sú dôležití pre zabezpečenie chodu štátu. „Pokiaľ ide ale o očkovanie, ktoré navyše opäť potrebujú iba kvôli nám, už to zrazu neplatí,“ dodal Galek.

Elektrinu potrebujú i pľúcne ventilátory

Z pohľadu energetiky ide najmä o spoločnosti, ktoré zabezpečujú prenos a distribúciu energií alebo ich nosičov. „Tieto potrebujú na bežný chod tak domácnosti, ako aj priemysel či nemocnice, napríklad aj na pohon pľúcnych ventilácií či svietenie a kúrenie v priestoroch, kde sa očkuje," podčiarkol štátny tajomník rezortu hospodárstva. Týka sa to podľa neho aj jadrových elektrární. „Počet ich operátorov, ktorí majú potrebné školenia a prax, je limitovaný. Ak vypadnú naraz, nemá ich ho kto nahradiť. Rovnako je to aj v prípade dispečerov či servisných technikov, ktorí sa starajú o to, aby nedošlo k výpadku pri prenose a distribúcii elektriny,“ upozornil Galek.

Na nevyhnutnosť kritickej infraštruktúry upozornil i generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. „Na Slovensku pracujú ľudia, bez ktorých by nastal energetický kolaps," povedal. Ide o stovky ľudí, ktorí sú na dispečingoch, nepretržitých prevádzkach v plynárňach a teplárňach, pri obsluhe elektrární a iných strategických objektoch, vysvetlil Strýček. „Z celkového počtu vakcín ide o zanedbateľné množstvá, no z pohľadu energetickej bezpečnosti ide o najdôležitejších ľudí, bez ktorých by sa nedostala potrebná energia ani do nemocníc, ktoré sú v prvej línií boja s pandémiou,“ povedal.

Energetici žiadajú rýchle zaočkovanie. Bez elektriny nemocnice skolabujú, upozorňujú

Stredoslovenská distribučná (SSD) investovala do ochrany svojich zamestnancov pred koronavírusom viac ako pol milióna eur. Ak by jej vypadli kľúčoví zamestnanci, skolabuje všetko, vrátane nemocníc.

„Bez elektriny upadneme to absolútnej tmy, myslím to aj v prenesenom význame, lebo by sme sa ocitli na pokraji tých najvážnejších existenčných problémov. Skolabovali by nemocnice, komunikácia, doprava, zásobovanie, dodávky pitnej vody, úplne všetko. Preto robíme maximum, aby sme do takého stavu nedostali. Naším strategickým cieľom je preto ochrana zamestnancov,“ skonštatoval Radomír Rajčáni, riaditeľ divízie prevádzky a údržby energetických zariadení SSD.

Distribútor zo stredného Slovenska investoval do ochrany svojich energetikov pred koronavírusum už viac ako pol milióna eur. Len za testovanie PCR a antigénovými testami zaplatil zhruba 60-tisíc eur. „Doposiaľ sme zabezpečili v spoločnosti viac ako 900 PCR a približne dvetisíc antigénových testov. Celkovo sme mali 163 pozitívnych zamestnancov a 408 absolvovalo karanténu,“ priblížila Nataša Belová, vedúca odboru BOZP a environment v SSD s tým, že počas najbližších dní v rámci celoplošného testovania prebehne opäť aj testovanie energetikov v réžii SSD, ktorá má 1343 zamestnancov.

Medzi najdôležitejších zamestnancov distribúcie patria dispečeri, ktorí riadia elektrickú sústavu na úrovniach veľmi vysokého (110 kV), vysokého (22 kV) a nízkeho (400 V) napätia. Ich ochrane venuje spoločnosť najväčšiu pozornosť.

„Už štvrtý mesiac pracujú v tom najprísnejšom režime. Okrem centrálneho dispečingu je v prevádzke aj záložný. Na každom sa striedajú zmeny po dvoch týždňoch. Dispečeri pracujú v absolútnej izolácii. Do práce nastupujú až po PCR testovaní, pričom na výsledok čakajú v karanténe. Následne žijú dva týždne v uzavretej bubline, kde riadia sústavu, stravujú sa, odpočívajú aj spia,“ vysvetlil Július Bodor, riaditeľ sekcie dispečingy.

Vzhľadom na tieto okolnosti a najmä neustále riziko ohrozenia plynulej a bezpečnej distribúcie elektriny by SSD privítala možnosť zaočkovať svojich najdôležitejších zamestnancov proti koronavírusu v čo najkratšom čase. Súčasnú neochotu vlády uprednostniť týchto špecialistov pri vakcinácii sleduje spoločnosť s vážnymi obavami.

Zatiaľ bez problémov

Dodávky strategických komodít, ktoré tieto spoločnosti zabezpečujú, nie sú nateraz pre pandémiu obmedzené ani ohrozené. „Viaceré z týchto spoločností nám však hlásia rapídny nárast chorobnosti a v niektorých je situácia veľmi kritická. Preto je nevyhnutné okamžite konať,“ vyhlásil.

Ministerstvo hospodárstva zadefinovalo približne 6 000 najkľúčo­vejších zamestnancov. „Ak oni nebudú čo najskôr zaočkovaní a dôjde k rozšíreniu ochorenia na pracovisku, môže nastať situácia, že nebudú môcť nastúpiť do práce, nebude ich mať kto nahradiť a zostaneme bez elektriny, plynu, tepla či vody ,“ varuje Galek, ktorý je pripravený o tejto téme ďalej rokovať s rezortom zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #očkovanie