Rezort hospodárstva už posiela dotácie na nájomné v rámci druhej vlny

Dnes odchádza prvých 862 platieb dotácií na nájomné v rámci druhej vlny. Ďalších približne 900 žiadostí bude podľa hovorkyne Ministerstva hospodárstva SR Kataríny Matejkovej vyplatených začiatkom budúceho týždňa.

22.01.2021 09:42
debata

Vyplácanie dotácií viazlo, keďže minister financií Eduard Heger iba vo štvrtok schválil mimoriadne rozpočtové opatrenie a rozhodol o uvoľnení sumy 50 mil. eur na kompenzáciu nájmov. „Rezort hospodárstva sa bude dotácie snažiť vyplácať priebežne a čo najrýchlejšie, tak ako počas prvej vlny,“ uviedla pre agentúru SITA Matejková.

Podniky môžu o pomoc v rámci druhej vlny žiadať od 16. decembra 2020. Na získanie dotácie majú čas do konca marca. Nárok na pomoc majú po novom nielen podnikatelia, ktorí mali z dôvodu štátom prijatých opatrení zatvorené, ale aj tí, ktorí mali obmedzené prevádzky. Kým v rámci prvej vlny bol jednou z podmienok získania dotácie vznik nájomného vzťahu pred 1. februárom 2020, po novom sa tento dátum posúva na 1. augusta 2020.

Podobne ako v rámci dotácií na nájomné počas prvej vlny, aj tentoraz sú oprávnenými žiadateľmi o dotáciu nájomcovia, ktorí o peniaze žiadajú prostredníctvom prenajímateľa. Dotáciu možno poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50 % nájomného za obdobie sťaženého užívania.

V rámci prvej vlny vyplatil rezort hospodárstva 19 359 žiadostí v celkovej výške takmer 40 mil. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #nájomné #Richard Sulík