Prvá pomoc odvrátila prepúšťanie, tvrdí Krajniak. Firmy čaká skúška po jej vypnutí

Zamestnávatelia chceli vlani prepustiť viac ako 10-tisíc ľudí. Podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) sa jeho rezortu podarilo odvrátiť 72 percent nahlásených hromadných prepúšťaní. Informoval o tom v piatok na tlačovej besede.

22.01.2021 11:37 , aktualizované: 13:30
debata (5)

„Realita bola taká, že z nahlásených hromadných prepúšťaní prišlo o prácu len 2829 ľudí,“ vyčíslil minister práce. V priebehu druhého polroka bol tak pracovný trh stabilný, dodal. Podľa jeho slov to dokazujú aj čísla nezamestnanosti. Podľa údajov Štatistického úradu dosiahla nezamestnanosť v decembri minulého roka úroveň 7,57 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom tak na úrady práce pribudlo 5236 ľudí.

„V júli sme pritom mali nezamestnanosť 7,65 percenta,“ porovnal Krajniak s tým, že stabilite pomohlo vyplácanie prvej pomoci podnikateľom a firmám, ktorým biznis narušila koronakríza. Podľa riaditeľa INEKO Petra Goliaša je vzhľadom na rozsah krízy malý nárast nezamestnanosti prekvapením. „Vývoj potvrdzuje, že bolo správne prijímať opatrenia cielené na najviac postihnuté firmy a nie plošné opatrenia,“ myslí si.

Niektorým podnikateľom však pomoc z dotácií meškala a peniaze nedostali od vlaňajšieho októbra. Podľa Krajniaka to mohol spôsobiť ich nedoplatok na sociálnom či zdravotnom poistení, neúplná žiadosť, poradovník na úradoch práce a nedostatok zamestnancov kvôli karanténe. Minister však vyzdvihol, že priemerná výška pomoci na jedného zamestnanca oproti prvej vlne pomoci stúpla z 300 eur na približne 458 eur. Doteraz sa v rámci nej vyplatilo viac ako 843 miliónov eur.

Pracovných ponúk ubúda

Podľa Krajniaka podniklo ministerstvo práce aj aktívne kroky v rámci trhu práce, na ktoré celkovo poskytlo viac ako 102 miliónov eur. Vďaka tomu malo vzniknúť vyše 30-tisíc pracovných miest. „Dovolím si povedať, že sme si odskúšali nástroje, ktoré na slovenskom pracovnom trhu fungujú. Je to napríklad aj program Reštart,“ tvrdí minister. Ten má napríklad ľudí motivovať k slabšie plateným prácam. Rezort im k výplate posiela v rámci programu ďalšie peniaze.

Počet pracovných ponúk však od septembra minulého roka postupne klesá. „Prvý kvartál je z hľadiska trhu práce tradične zlý, pandémia to ešte podčiarkne,“ tvrdí Michal Páleník, expert Inštitútu zamestnanosti. Podľa jeho slov je dnes situácia vďaka dostupnosti očkovania iná, ako bola pred niekoľkými mesiacmi, a koniec pandémie je už v podstate predpovedaný na jeseň tohto roku. „Podnikatelia teda prispôsobia svoje správanie tejto informácii,“ dodal Páleník.

V novembri zaznamenal portál Profesia zhruba 16-tisíc pracovných ponúk, v decembri ich bolo už len vyše 12-tisíc. V septembri pritom bol ešte počet ponúk na úrovní 18 600 pozícií a v októbri to bolo približne o tisíc menej. „Kebyže sa pozrieme na krivku, ako pridávali firmy ponuky po týždňoch, môžeme vidieť, že bola pomerne skákavá,“ vysvetľuje hovorkyňa Profesie Nikola Richterová. Podľa jej slov to mohli spôsobiť nariadenia vlády, ktoré prichádzali pomerne nesystémovo.

Neistá budúcnosť?

V prvej vlne pandémie bola situácia s pracovnými ponukami o niečo horšia. Napríklad v apríli 2020 evidovala Profesia iba 8400 ponúk. „Systémový semafor, vďaka ktorému by vedelo mnoho firiem predvídať, by tak podnikateľskému prostrediu určite pomohol, čo by sa mohlo odraziť aj na počtoch pracovných ponúk,“ dodala Richterová s tým, že firmy sú často odkázané na plánovanie. Zamestnávatelia sa ale podľa nej už naučili stabilne existovať aj v čase pandémie.

Podľa Richterovej ale má stále mnoho firiem obmedzenú prevádzku alebo bojujú s nízkymi tržbami. „Je možné, že mnohí od roka 2021 očakávali nejaké výraznejšie zlepšenie,“ myslí si Richterová. Ak nepríde, je na mieste očakávať, že niektorí prejdú na ešte výraznejšie šetrenie, dodala. Skutočnú situáciu na trhu práce však podľa Goliaša ukáže až postupné vypínanie finančnej pomoci.

„Dočasná pomoc bude efektívna, pokiaľ sa podporené firmy po odznení pandémie dokážu udržať na vlastných nohách aj bez pomoci štátu,“ dodal Goliaš. Úrady práce nakoniec vlaňajšok uzavreli s celkovým počtom uchádzačov o zamestnanie na úrovni 207 184 osôb. Ešte pred vypuknutím pandémie vo februári minulého roka ich bolo o vyše 68-tisíc menej.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #prepúšťanie #Milan Krajniak