Mladých treba viesť k poľnohospodárstvu, tvrdí Mičovský

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) na pôde Spojenej školy v Čaklove v okrese Vranov nad Topľou diskutoval so zástupcami tamojšej samosprávy a vedením školy o možnostiach, ako zvýšiť u mladých záujem o poľnohospodárske študijné odbory a prácu v tomto rozmanitom sektore.

22.01.2021 09:09
debata

Približne 40 percent pracovníkov v poľnohospodárstve je vo veku 50 rokov a viac, čo vytvára čoraz častejšie dohady o tom, či ich bude mať kto v budúcnosti nahradiť a pokračovať v práci. Záujem študovať poľnohospodárstvo a príslušné vedné odbory za posledné roky u mladých ľudí nie je priaznivý, čo v minulosti často spôsobilo zrušenie alebo zlúčenie takýchto škôl.

Na stretnutí v Čaklove sa zúčastnil aj europoslanec Peter Pollák (OĽANO), ktorý sa nedávno stal európskym splnomocnencom pre učňovské školstvo, podpredseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Jozef Lukáč, vedúci odboru školstva PSK Ján Furman, riaditeľ školy Stanislav Kráľa a poslanec PSK Peter Kocák. Spolu diskutovali o možnostiach reštartu poľnohospodárskych študijných odborov a hľadania riešení aj za pomoci dotácií z Európskej únie.

„Počas stretnutia vznikla okrem iných aj myšlienka na vytvorenie obecných sociálnych podnikov v tejto lokalite a prepojenia štúdia s miestnymi marginalizovanými skupinami. Dohodli sme sa, že v týchto víziách a hľadaniach možnostiach, ako pomôcť škole, budeme pokračovať na ďalších stretnutiach. Najbližšie by sa malo uskutočniť na začiatku februára,“ povedal minister.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmári #Ján Mičovský