Peniaze na vyplatenie dotácií na nájomné sa napokon našli

Ministerstvo hospodárstva tvrdilo, že peniaze sa nevyplácajú kvôli ministerstvu financií. To zas oponovalo, že nemohli nič vyplácať, lebo rezort hospodárstva peniaze na dotácie na nájomné včas nezaradil do svojho rozpočtu.

21.01.2021 15:09
euro, mince, peniaze, otáznik, otázky Foto:
Rezorty hospodárstva a financií si problém nevyplácania dotácií na nájomné pohadzovali ako horúci zemiak.
debata

Vyplácanie dotácií na nájomné viazne. Podľa vyjadrení ministra hospodárstva Richarda Sulíka je problém na strane rezortu financií, keďže vyplácanie je možné až po vydaní príslušného rozpočtového opatrenia.

Podobne ako v rámci dotácií na nájomné počas prvej vlny, aj tentoraz sú oprávnenými žiadateľmi o dotáciu nájomcovia, ktorí o peniaze žiadajú prostredníctvom prenajímateľa. Dotáciu možno poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom. Ibaže peniaze na účty podnikateľov nechodili.

Na sťažnosť ohľadne ich nevyplácania zareagovalo aj ministerstvo financií. Podľa neho je problém v tom, že rezort hospodárstva nezahrnul zdroje na podporu nájmov do svojho rozpočtu na rok 2021. Preto minister financií Eduard Heger dnes schválil mimoriadne rozpočtové opatrenie a rozhodol o uvoľnení sumy 50 miliónov na tento účel.

Rezort hospodárstva žiadosť o financie doručil ministerstvu financií až 5. januára 2021. Ministerstvo preto zdroje muselo operatívne nájsť a uvoľniť ich nad rámec rozpočtu na rok 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #ministerstvo financií #dotácie na nájomné