Mladí si opäť môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky

Mladí ľudia s úverom na bývanie si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za rok 2020. Musia však spĺňať niekoľko podmienok a potrebujú potvrdenie o zaplatených úrokoch z banky, ktorá im úver poskytla.

21.01.2021 10:38
úvery, hypotéky, ludia, dieťa Foto:
O potvrdenie o zaplatených úrokoch treba vo väčšine bánk požiadať.
debata

Jednou z dôležitých podmienok je potvrdenie o zaplatených úrokoch z banky, ktorá im úver poskytla. Niektoré banky ho vydávajú automaticky a počas januára ho zašlú do internetbankingu alebo poštou domov, v iných bankách musia klienti o potvrdenie požiadať sami.

Ako ďalej informuje riaditeľka pre úvery v spoločnosti FinGO.sk Eva Šablová, daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky si môžu uplatniť klienti, ktorí majú úver na bývanie poskytnutý po 31. decembri 2017.

Hranica je 35 rokov

Hranica veku je 35 rokov, bonus sa nevzťahuje na refinančnú alebo bezúčelovú hypotéku. Zakladaná nehnuteľnosť sa musí nachádzať na Slovensku a byť určená na bývanie. Priemerný mesačný príjem klienta nesmie nepresiahnuť 1,3-násobok priemernej mzdy na Slovensku.

Ak klient úverovú zmluvu podpisoval v roku 2020, maximálny mesačný príjem sa počíta podľa roku 2019. Priemerná hrubá mzda v SR bola v tom roku 1 092 eur, čo pre účely nároku na daňový bonus znamená maximálny príjem do 1 419,60 eura.

Pri viacerých žiadateľoch o úver, napríklad v prípade manželov či partnerov, sa príjem vynásobí dvomi, čiže spoločný príjem nemohol presahovať 2 839,20 eura.

Ak klient hypotéku podpisoval v roku 2019, príjmový strop pre daňový bonus bol 1 316,90 eura pri jednom žiadateľovi, resp. 2 633,80 eura pri dvoch osobách v úvere. Ak hypotéku podpisoval v roku 2018, príjmový strop pre daňový bonus bol 1 240,20 eura pri jednom žiadateľovi, resp. 2 480,40 eura pri dvoch osobách v úvere.

„Ak klient splní podmienku maximálneho príjmu pri podpise úveru, nemusí si potom každý rok sledovať výšku svojich príjmov. Nárok na daňový bonus mu automaticky ostane na celých päť rokov po čerpaní hypotéky,“ hovorí Šablová.

O potvrdenie treba zväčša požiadať

Ak banka klientovi pošle potvrdenie automaticky počas januára, nemusí chodiť na pobočku a podávať si žiadosť o vydanie potvrdenia. Mnohé banky však potvrdenie vystavia až na základe žiadosti klienta. „Potvrdenie z banky je potom potrebné odovzdať zamestnávateľovi spolu so žiadosťou o ročné zúčtovanie, resp. ak človek podniká, priloží ho k svojmu daňovému priznaniu,“ opisuje Eva Šablová.

Daňový bonus si možno v roku 2021 uplatniť za ukončený rok 2020 vo výške 50 % zo sumy úrokov zaplatených za kalendárny rok, maximálne vo výške 400 eur ročne. Na bonus majú ľudia nárok počas piatich rokov po prvom čerpaní hypotéky, pričom výška úveru s nárokom na daňový bonus je maximálne 50 000 eur. Úver, ktorý banka klientovi poskytla, môže byť aj vyšší, ale bonus sa bude počítať len z úrokov z maximálnej sumy 50 000 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #hypotéka pre mladých #úroky z hypotéky