Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku stále klesá. Najviac je Ukrajincov

Najpočetnejšími skupinami pracujúcich cudzincov na Slovensku sú Ukrajinci, Srbi a Rumuni. Najviac ich je zamestnaných v Bratislave.

21.01.2021 08:51
praca, zamestnanec, robotnik, stavba, Foto: ,
Najviac pracujúcich cudzincov na Slovensku je z Ukrajiny.
debata

Koronakríza znižuje počet cudzincov pracujúcich na Slovensku. Kým ku koncu februára minulého roka u nás pracovalo 78,2-tisíca občanov z iných krajín, ku koncu vlaňajška sa ich počet postupne znížil na 69-tisíc. Medziročne pritom na Slovensku minulý mesiac pracovalo o 9,3-tisíca cudzincov menej. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú naďalej Ukrajinci. V poslednom mesiaci minulého roka ich na slovenskom trhu práce ubudlo 217, čím sa celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás znížil na 19,6-tisíca.

Počet Srbov pracujúcich na Slovensku minulý mesiac klesol o 303 osôb na 10,2-tisíca. Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 7,4-tisíca, nasledovali Česi s 5,9-tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 4,9-tisíca.

Traja z desiatich cudzincov na Slovensku pracovali ku koncu minulého roka v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 21,3-tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 4,5-tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 2,9-tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len 11 cudzích štátnych príslušníkov pracovalo na konci minulého mesiaca v okrese Medzilaborce.

debata chyba
Viac na túto tému: #cudzinci v Bratislave #pracujúci cudzinci #cudzinci na Slovensku