Odklady splátok pokračujú. Do konca marca budú bez zápisu v úverovom registri

Keďže stále trvá mimoriadna situácia, ľudia môžu aj naďalej žiadať o jednorazový odklad splátok. Do konca marca bude bez negatívneho zápisu. Pri tých, ktorí už o doklad žiadali a budú mať problémy so splácaním, majú banky postupovať individuálne. Vo štvrtok o tom informoval minister financií Eduard Heger (OĽaNO) po rokovaní so Slovenskou bankovou asociáciou (SBA).

21.01.2021 12:02 , aktualizované: 13:14
debata (11)

Ešte vlani na jeseň Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) rozhodol, že pravidlá pre odklad splátok predĺži až do konca marca tohto roka. Podľa toho majú postupovať aj banky na Slovensku. „Na jar sme sa rozhodli urobiť lex korona a týkal sa aj odkladu splátok. Zákon je naviazaný na mimoriadnu situáciu, ktorá stále trvá,“ vysvetlil Heger. Podľa jeho slov je ale dôležitý príznak, čo znamená negatívny zápis v úverovom registri.

Ľudia si tak splátky môžu stále odložiť na maximálne deväť mesiacov bez toho, aby mali negatívny zápis. Musia to však stihnúť do 31. marca 2021. Potom už bude odklad aj s negatívnym zápisom. Stále však platí, že úver sa ďalej úročí a treba pri ňom platiť aj poistenie. Ľudia sa po odklade môžu s bankou dohodnúť buď na zvýšení mesačnej splátky, alebo sa im predĺži doba splatnosti.

Minister tiež s bankami riešil individuálne prípady ľudí, ktorí už o odklad žiadali a budú mať problémy so splácaním. V týchto prípadoch by mala banka hľadať individuálne riešenia. „Banky majú k dispozícii rôzne odklady, predĺženia splatnosti či zníženie splátok,“ vymenoval štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek.

Podľa Hegera im banky pomôžu čo najlepšie nastaviť program, ako pokračocať v splácaní ich úverov. Podľa ministra financií je to v záujme bánk, ich klientov, ale nakoniec aj štátu.

Video: O výsledkoch rokovania informoval minister financií Eduard Heger a štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek.

V individuálnych prípadoch sa ale od začiatku tohto roka môže stať, že banky aj pri prvom odklade dajú ľuďom negatívny zápis v úverovom registri na základe interného predpisu. „Ak bude banka takto postupovať, ľudia sa môžu obracať aj na Národnú banku Slovenska (NBS),“ vysvetlil Heger. Finančné domy by sa podľa neho mali riadiť nariadením EBA a tým, čo bolo dohodnuté. Rezort a NBS má situáciu monitorovať.

O odklad až doteraz požiadalo viac ako 134-tisíc ľudí. Vyše 100-tisíc žiadostí pritom prišlo v priebehu apríla a mája minulého roka. V decembri už prišlo len niečo cez 2000 žiadostí o odklad. SBA nezaznamenala zvýšený záujem o odklady splátok ani po prísnejšom lockdowne, ktorý sa zaviedol ešte koncom vlaňajška.

K splácaniu sa doteraz vrátilo až 95 percent ľudí bez toho, aby s tým mali nejaký problém. Väčšina ľudí zo zvyšných päť percent podľa Klimeka už dostalo „na mieru ušité riešenie“ tak, aby ich situácia bola zohľadnená v splácaní. Podiel úverov, ktoré sa po vypršaní moratória pravdepodobne nebudú splácať, je aj podľa NBS pod úrovňou jedného percenta.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Eduard Heger #Slovenská banková asociácia #odklad splátok úverov #odklad splátok