Do apríla má vzniknúť nová agentúra pre cestovný ruch. Pomôže to?

Oživiť cestovný ruch u nás ma nová agentúra Slovakia Travel. Rezort dopravy očakáva vznik agentúry do 1. apríla 2021. Pre denník Pravda to potvrdil Mikuláš Virág, vedúci oddelenia pre komunikáciu s médiami z ministerstva dopravy. „Keď nevznikne Slovakia Travel a nepomôžeme cestovnému ruchu v roku 2021, tak už nemusíme pomáhať vôbec,“ informoval ešte minulý štvrtok na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Posledné slovo však bude mať koaličná rada.

20.01.2021 18:00
debata (8)

Agentúra však stále čaká na súhlas ministerstva financií. Ide o nevyhnutnú podmienku pre jej vznik, čo sa ešte nestalo. „Očakávame, že Slovakia Travel by mohla vzniknúť do 1. apríla tohto roku,“ hovorí Virág.

Vznik agentúry zastreší manažér Václav Mika. Otázne je, či bude aj jej riaditeľom. Meno šéfa novej agentúry ešte známe nie je. „Prebiehať bude výberové konanie na túto pozíciu,“ povedal pre denník Pravda hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf.

Nielen reklama, ale aj analýza

Čo bude riešiť nová agentúra? Nepôjde len o marketing a propagáciu domáceho cestovného ruchu. "Slovakia Travel bude mať na starosti hodnotenie efektov cestovného ruchu,“ vysvetľuje Virág. Teda analýzy sektora. Sledovať sa bude nielen podiel cestovného ruchu v ekonomike, ale aj priemerný počet prenocovaní zahraničných turistov v našich ubytovacích zariadeniach či priemerné výdavky návštevníkov. Vzniknúť má podľa Virága aj dátové analytické centrum.

Slovakia Travel bude priamo nadviazaná na už existujúce regionálne štruktúry. Teda oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu. „Sme jediná krajina, ktorá má regionálne štruktúry, ale nemáme nad nimi strešnú organizáciu,“ upozorňuje Virág. Založením Slovakia Travel by mal teda vzniknúť uzatvorený celok pre cestovný ruch, dodáva.

„Stratégiou prvého roku je udržanie konkurencieschop­nosti a pozície na našich zdrojových trhoch, teda v Českej republike, Maďarsku a v Poľsku,“ hovorí Virág. Následne sa agentúra zameria na nové trhy s potenciálom pre cestovný ruch. Snažiť sa bude o zvýšenie počtu nocí, čo turisti strávia na Slovensku. „Priemernú dĺžku pobytu máme totiž v porovnaní s okolitými trhmi najnižšiu,“ hodnotí Virág.

Polročné meškanie

Ešte v júli minulého roka minister dopravy tvrdil, že podmienky pre vznik novej agentúry na podporu domáceho cestovného ruchu mali byť vytvorené do konca minulého roka. Jej predchodkyňu zrušil ešte v roku 2016 exminister dopravy Árpád Érsek. Cestovný ruch tak riešilo priamo ministerstvo.

„Od momentu, keď bola zrušená Slovenská agentúra pre cestovný ruch, sme chceli novú náhradu,“ hovorí pre denník Pravda prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. Podľa jeho slov nová agentúra má potenciál zmeniť v oblasti cestovného ruchu toho veľa. Situácia je teraz viac ako kritická. Zväz cestovného ruchu spolupracoval na návrhu novej agentúry s rezortom dopravy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #andrej doležal #MDV SR #Slovakia Travel