Vláda získa novú právomoc. Môže rozhodovať o daňových pokutách a nedoplatkoch

Vláda bude môcť rozhodnúť o tom, že finančná správa a obce upustia od ukladania daňových sankcií. Kabinet dostane kompetenciu určiť podmienky nielen pre zánik daňového nedoplatku, ale aj podmienky, kedy možno upustiť od vyrubenia sankcie. Vyplýva to z návrhu novely daňového poriadku, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet súčasne schválil návrh, aby sa parlament novelou zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

20.01.2021 13:06
daňový úrad, daňové priznanie, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (12)

„Táto kompetencia umožní vláde operatívne reagovať a riešiť vzniknuté mimoriadne situácie. Uvedená úprava sa dá uplatniť na všetky druhy sankcií vo vzťahu ku všetkým daniam,“ uviedlo ministerstvo financií. Nariadenie, ktoré dostane vláda právomoc vydať, sa bude môcť uplatniť aj na porušenia, ktoré nastali pred účinnosťou novely daňového poriadku.

Novelou daňového poriadku vláda reaguje na zhoršujúcu sa situáciu v súvislosti s pandémiou spôsobenou ochorením COVID-19. „Navrhovaná úprava predstavuje efektívne plošné riešenie pre podnikateľov a bežné daňové subjekty, pri minimalizácií administratívnej záťaže, a to aj na strane finančnej správy a obcí,“ dodal rezort financií.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #dane #pokuty #daniari #daň z príjmov