Dobrovoľníkom na testovaní brali rodičovské príspevky. Krajniak to opravil

Zarobili pár eur a štát im za to zobral pandemický rodičovský príspevok. Reč je o rodičoch, ktorí dobrovoľne pomáhali pri celoplošnom testovaní na koronavírus. Ako prvý na to ešte vlani v novembri upozornil denník Pravda. Rezort ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) však chybu uznal a podmienky opravil. Po novom tak dobrovoľníci nestratia nárok na poberanie rodičovského príspevku, aj keď na testovaní niečo zarobia. V stredu to odklepla aj vláda.

20.01.2021 09:30 , aktualizované: 21.01.2021 14:44
debata (7)

„Zabezpečí sa tým, aby oprávneným osobám, ktoré poberajú takzvaný pandemický rodičovský príspevok, naň nezanikol nárok v prípade, že sa budú podieľať na realizovaní opatrení súvisiacich s riešením krízovej situácie,“ tvrdí ministerstvo práce s tým, že v týchto prípadoch pôjde napríklad o plošné testovanie.

Peniaze dostanú späť

Rezort predpokladá, že úpravu podmienok využije 250 poberateľov pandemického rodičovského príspevku. Celkovo ho poberá vyše 8 600 ľudí. Denník Pravda sa obrátil aj na ústredie práce s otázkou, či sa budú vracať príspevky rodičom, ktorí naň ešte vlani stratili nárok.

„Nároky občanov, ktorým zanikol nárok alebo nebol priznaný za mesiace október a november 2020 z dôvodu zapojenia sa do testovania, automaticky sám úrad opätovne posúdi,“ tvrdí Marianna Šebová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Rodičom, ktorí splnia podmienky nároku na pandemický rodičovský príspevok, ho úrad spätne priznaná a vyplatí. To sa v praxi týka aj tých, ktorí ho stratili v priebehu októbra či novembra minulého roka.

Aj pár eur je príjem

Pred zmenou bol problém v podmienkach. Pandemický rodičovský príspevok totiž vláda začala vyplácať rodičom, ktorí počas pandémie nemajú iný príjem a nárok na klasický rodičovský príspevok nemajú kvôli veku dieťaťa.

Do príjmu sa však počíta aj jednorazová odmena. Dobrovoľníkom ich vyplácali niektoré samosprávy ako z práce na dohodu. Štát pôvodne týmto rodičom prestal vyplácať príspevok bez toho, aby naň mali opäť nárok.

Bez zmeny v podmienkach by o pandemický rodičovský príspevok už nemohli požiadať ani v mesiaci, keď nemajú príjem. Ľudia by sa museli buď vrátiť do práce, alebo žiadať o inú formu pomoci od štátu.

Rodičia, ktorí takto na testovaní pomáhali a predtým nepracovali, by tak nadobro prišli o 270 eur mesačne. Ľudia, ktorí pred rodičovskou dovolenkou aj pracovali, majú nárok na 370 eur mesačne.

Po zásahu ministerstva práce by sa im nárok na dávku mal vrátiť. Môžu ho tak poberať až do skončenia mimoriadnej pandemickej situácie. Stále však platí, že rodič nemôže mať príjem z práce, podnikania, dávok či práce na dohodu, ktorá sa netýka mimoriadnej situácie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #ministerstvo práce a sociálnych vecí #pandemický rodičovský príspevok