Letisko M.R.Štefánika vybavilo v roku 2020 o polovicu menej cestujúcich ako pred pandémiou

Korona uzemnila lietadlá aj na bratislavskom letisku. Vlani sa na ňom uskutočnilo len vyše 13-tisíc príletov a odletov, čo predstavuje pokles o 52 percent oproti roku 2019. Pred pandémiou sa totiž bežne uskutočnilo 28-tisíc pohybov lietadiel.

19.01.2021 11:47
debata

Najviac zasiahnuté sú medzinárodné pravidelné a charterové lety, ich počet poklesol približne o 70 percent. Menej sa kríza prejavila na obchodných či súkromných letoch, čiže letoch všeobecného letectva. Tie zaznamenali pokles o 25 percent. Naopak, počet nákladných letov medziročne narástol až o 30 percent.

Najväčšie čísla urobil práve január, čiže čas pred vypuknutím pandémie, kedy letisko vybavilo viac ako 126-tisíc cestujúcich. V lete zase bodoval august, kedy letiskom prešlo 48-tisíc cestujúcich.

A kam sa lietalo? Najviac z a do Londýna. Nasledoval Dublin a vďaka letom zo začiatku roka je na treťom mieste Moskva. Lety do Moskvy však dostali stopku už v marci, a to z dôvodu zákazu vstupu cudzincov na územie Ruska, aj z dôvodu zákazu vstupu osôb z tretích krajín (vrátane obyvateľov Ruska) na územie Slovenska za účelom turizmu.

Zaujímavé je, že do tureckej Antalye, ktorá sa po minulé roky umiestňovala na prvej priečke spomedzi charterových destinácií, sa tento rok nelietalo počas leta vôbec. A to z dôvodu pandemických obmedzení. Naopak, najviac cestujúcich pribudlo na trase do chorvátskeho Splitu, ktorý v roku 2020 prvýkrát obsluhovala slovenská spoločnosť AirExplore ako pravidelnú sezónnu linku. Najviac cestujúcich pritom prepravila letecká spoločnosť Ryanair, za ňou nasledovali dopravcovia Wizz Air, Pobeda, Air Explore a Travel Service.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #lietanie #pandémia