Zasielanie faktúr finančnej správe môže znížiť aministratívu, tvrdí asociácia malých a stredných podnikov

Zavedením systému zasielania údajov finančnej správe z faktúr daňových subjektov by sa malo znížiť administratívne zaťaženie a zjednodušiť celý daňovo-odvodový systém. Pre agentúru SITA to uviedol prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov (SAMP) Vladimír Sirotka.

19.01.2021 10:26
debata (16)

Ak bude štát posielanie fakturačných údajov finančnej správe v reálnom čase riešiť modernými online technológiami, táto povinnosť by podľa neho nemala komplikovať fungovanie malým a stredným podnikateľom. Naopak, vytvorenie štátnej online aplikácie ako súčasti komplexného riešenia zjednodušenia administratívnych úkonov u podnikateľov by mohlo podľa šéfa SAMP výrazne zjednodušiť podnikanie a uľahčiť plnenie povinností voči štátnym orgánom.

Asociácia podľa Sirotku už v minulosti navrhovala vytvorenie „centrálneho servera“, prostredníctvom ktorého by sa mohlo elektronicky komunikovať, vrátane fakturácie medzi podnikateľmi, servera, cez ktorý by bolo možné vytvoriť automaticky napríklad kontrolný výkaz k DPH, daňové priznanie, prípadne iné štatistické hlásenia. „Podnikatelia by tak nemuseli vytvárať dokumenty, ktoré by bola táto aplikácia schopná generovať z už tam dostupných dát, pričom prostredníctvom takejto aplikácie by bolo možné spojiť dnes už existujúce aplikácie napojené na finančnú správu, ako je napríklad eKasa,“ uviedol.

Digitalizácia dokladov je podľa SAMP užitočná, vyžiada si však zrejme aj zjednotenie tlačiva faktúr, čo by sa následne prejavilo v znížení administratívnej práce najmä živnostníkov a ich zväčša externých účtovníčok. „Zavedenie povinnosti posielať fakturačné údaje finančnej správe aj pre subjekty, ktoré nie sú platiteľmi DPH, určitým spôsobom zároveň zabezpečí aj odstránenie nezrovnalosti, ktorú prináša súčasný stav,“ tvrdí Sirotka. Porovnateľné údaje už dnes podľa neho musia povinne predkladať platitelia DPH a zároveň aj subjekty, ktoré sú povinné evidovať svoje tržby v hotovosti.

Pre všetkých podnikateľov by sa mala zaviesť povinnosť vyhotovovať v stanovenej lehote faktúru z každej obchodnej transakcie, pri ktorej neplatí povinnosť evidovať tržbu pokladnicou e-kasa. Podnikatelia by mali byť zároveň povinní zaslať pred vyhotovením konečnej verzie faktúry vybrané fakturačné údaje finančnej správe. Túto povinnosť si podnikateľ bude môcť splniť buď prostredníctvom ním používaného účtovného softvéru, ktorého súčasťou bude aj komunikačný komponent certifikovaný finančnou správou, alebo bezplatnou štátnou online aplikáciou. Vyplýva to z predbežnej informácie k príprave návrhu zákona o zasielaní údajov finančnej správe z faktúr daňových subjektov, ktorú ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania. Samotný návrh zákona by malo ministerstvo financií predložiť na pripomienkovanie v marci tohto roka.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #faktúry #Eduard Heger