Cyklodopravu chce ministerstvo dopravy podporiť i z plánu obnovy

Rezort dopravy a výstavby chce získať financie z európskeho plánu obnovy aj na rozvoj cyklistickej dopravy na Slovensku. Informoval o tom prostredníctvom sociálnych sietí štátny tajomník ministerstva Jaroslav Kmeť. Cyklistická doprava môže podľa neho výrazným spôsobom pomôcť mestám nielen v riešení akútnych problémov s dopravou, ale prispieť zároveň aj k zlepšeniu životného prostredia.

18.01.2021 15:34
debata

„Rozvoj cyklistickej dopravy a jej infraštruktúry na Slovensku považujem za mimoriadne dôležitú tému. Napriek tomu, že bola roky odsúvaná a ignorovaná, na ministerstve dopravy a výstavby sa k cyklodoprave staviame mimoriadne zodpovedne," dodal štátny tajomník.

Ako podotkol Jaroslav Kmeť, prioritou plánu obnovy je aj zelená ekonomika a teda dosiahnutie cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Práve vyšší podiel cyklodopravy je podľa neho tým správnym signálom, že krajina myslí „zeleno“ a rozvíja udržateľnú mobilitu. „Cyklistickú dopravu nevnímame ako konkurenciu ďalším udržateľným druhom dopravy, ale naopak, ako ich integrálnu súčasť. Jednoducho povedané, občan môže napríklad prísť bicyklom po bezpečnej cyklokomunikácii na najbližšiu železničnú stanicu, uložiť si svoj bicykel v odstavnom zariadení a pokračovať ďalej vlakom," dodal Jaroslav Kmeť. Na podporu cyklodopravy chce rezort dopravy a výstavby v tomto roku poskytnúť cez rozpočet 10 až 12 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklodoprava #plán obnovy