Tomčiak: Dopyt prekonáva ponuku

O vývoji na realitnom trhu sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.

18.01.2021 12:40
debata (1)

Ceny bytov a domov naďalej rastú, budú ešte vyššie?

Áno, ceny nehnuteľností sa budú zvyšovať aj v tomto roku. Zdraženie by mohlo prekonať i viac ako päť percent.

Čo bude ťahať ceny hore?

Prístup k hypotékam je veľmi jednoduchý a priemerné príjmy domácností napriek kríze poklesli iba mierne. Na druhej strane – výstavba je slabá. Na celom Slovensku chýba až niekoľko desiatok tisíc bytov. Dopyt domácností tak stále výrazne prekonáva ponuku, čo je trend, ktorý sledujeme už niekoľko rokov.

Hrozí prepad realitného trhu či prasknutie realitnej bubliny?

Prepad by zatiaľ nastať nemal. Realitná bublina môže vniknúť v prípade rýchleho ekonomického zotavenia. Investori by sa v tomto prípade vrhli na trh a pri súčasnej nízkej ponuke bytov a domov by vyhnali ich ceny veľmi vysoko.

Ako sa zmenil trh s realitami počas pandémie?

Rozdiely sú predovšetkým v tom, ako pracujú makléri s klientmi. V roku 2020 po prepuknutí prvej vlny mnoho maklérov prešlo na virtuálne prehliadky či prezentáciu videa nehnuteľností. Cieľ je minimalizovať kontakty bez toho, aby bola obmedzená obchodná aktivita. Teraz, pri druhej vlne, už makléri vedia, ako používať digitálne nástroje.

Je rozdiel medzi prvou a druhou vlnou pandémie?

Dopyt po nehnuteľnostiach je stále vysoký. Pritom ponuka je i kvôli poklesu stavebníctva nízka. Výrazná zmena nastala v turisticky atraktívnych oblastiach, ako je napríklad Bratislava. Viac bytov sa prenajíma na strednodobé a dlhodobé nájmy. Uvoľnili sa byty ponúkané na krátkodobý prenájom pomocou Airbnb a podobných služieb.

Stále platí, že nehnuteľnosti sú dobrou investíciou?

Výnosy na realitnom trhu dlhodobo prekonávajú infláciu a sú len o trochu nižšie oproti akciovým trhom. Pri priamom nákupe nehnuteľností si však investori musia dať pozor na právne či stavebné chyby. Pre mnohých investorov, ktorí nemajú potrebné skúsenosti a čas, je preto lepšie nakupovať akcie na svetových burzách. Obchodujú sa tu i akcie mnohých veľkých realitných spoločností a fondov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #byty #nehnuteľnosti #domy #cena nehnuteľností