Nemci s okamžitou platnosťou povolili dostavbu plynovodu Nord Stream 2

Plynovod Nord Stream 2 má prepravovať ruský zemný plyn cez Baltské more do Nemecka a západnej Európy mimo tradičných tranzitných trás prechádzajúcich cez ukrajinské a poľské územie.

15.01.2021 18:10
Nord Stream II, plyn, plynovod, Foto:
Pri plynovode Nord Stream II uprednostnili Rusi prepravu po dne Baltského mora.
debata (23)

Proti rozhodnutiu nemeckej Spolkovej námornej a hydrografickej agentúry, ktorá s okamžitou platnosťou povolila obnovenie prác na plynovode Nord Stream 2 (Severný prúd 2) sa možno odvolať, čo znamená, že by to mohlo spôsobiť ďalšie zdržanie, prípadne zastavenie výstavby. Tá je už od začiatku kritizovaná zo strany USA, niektorých ďalších európskych krajín a environmentálnych skupín.

Ide o vplyv

Odporcom plynovodu sa podarilo dosiahnuť opakovane zdržanie, respektívne zastavenie prác na jeho výstavbe, podľa pôvodného plánu ním mal začať prúdiť plyn už v rok 2018.

Plynovod Nord Stream 2 má prepravovať ruský zemný plyn cez Baltské more do Nemecka a západnej Európy mimo tradičných tranzitných trás prechádzajúcich cez ukrajinské a poľské územie.

USA sú jeho otvoreným odporcom. Spoločne s východoeurópskymi štátmi, ktoré projekt tiež odmietajú, americká vláda tvrdí, že zvýši závislosť Európy od ruských energií.

Kremeľ naopak obviňuje Washington zo snahy o zastavenie projektu v záujme donútenia európskych zákazníkov kupovať drahší americký skvapalnený zemný plyn.

Práce na projekte sa prerušili predvlani v decembri po tom, ako dosluhujúci americký prezident Donald Trump podpísal legislatívu o sankciách voči firmám spojeným s projektom Nord Stream 2.

Chcú zrušenie sankcií

Proti výstavbe plynovodu sa predtým postavila aj administratíva prezidenta Baracka Obamu a nemeckí predstavitelia neočakávajú rozsiahle zmeny v postoji USA ani po nástupe novozvoleného prezidenta Joea Bidena.

Napriek tomu nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyhlásil, že očakáva rozhovory na vysokej úrovni s nastupujúcou Bidenovou administratívou o možnosti nových amerických sankcií voči spoločnostiam zapojeným do projektu ropovodu.

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom uviedla, že v rámci projektu Nord Stream 2 musia dokončiť ešte 6 % plynovodu, čo je zhruba 150 kilometrov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #plynovod #Nord Stream 2 #Severný prúd 2