Krajčí: Prvých očkujme starších ľudí, až potom tých z kritickej infraštruktúry

Zamestnanci kritickej infraštruktúry by nemali byť pri očkovaní proti koronavírusu momentálne uprednostňovaní pred staršími ľuďmi. Myslí si to minister zdravotníctva Marek Krajčí, podľa ktorého by títo zamestnanci mali byť na poradovníkoch čakateľov.

13.01.2021 12:30 , aktualizované: 12:42
debata (12)

Tie by sa podľa Krajčího mali vystavovať najmä z dôvodu, že sa na očkovanie v daný deň vždy nedostavia všetci objednaní ľudia. Ministerstvo plánuje najneskôr vo štvrtok zverejniť upresnenú špecifikáciu prvej vlny očkovania.

Minister tiež informoval, že od 18. januára by sa mali začať očkovať zariadenia sociálnej starostlivosti pomocou mobilných výjazdových jednotiek. Doplnil, že na január máme k dispozícii približne 208-tisíc vakcín.

Obchodníci a vodiči chcú prednosť

Zväz autobusovej dopravy požaduje od štátnych orgánov prednostné očkovanie vodičov prímestskej autobusovej dopravy proti ochoreniu COVID-19. Ako uviedol prezident zväzu Peter Sádovský, podniky slovenskej autobusovej dopravy (SAD) vykonávajú nezastupiteľnú úlohu pri doprave ľudí do práce a za normálnych okolností aj dopravy žiakov a študentov do škôl.

Približne 8 000 vodičov prímestskej autobusovej dopravy podľa neho zodpovedne vykonáva svoju prácu tak, aby nezastal chod slovenského hospodárstva, ale pritom sami sú ohrození osobnými kontaktami s desiatkami cestujúcich denne. Na rozdiel od mestskej dopravy totiž vodič prímestskej autobusovej dopravy vydáva cestovné lístky a preto nie je úplne možné vyhnúť sa osobnej blízkej vzdialenosti medzi vodičom a cestujúcim.

Podobnú požiadavku už štátu adresoval predseda Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu Jozef Zadňan. Zamestnanci pracujúci v obchode by podľa odborárov mali byť tiež prednostne zaradení na vakcináciu. Zadňan o to listom požiadal ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Zadňan poukázal na to, že zamestnanci pracujúci v maloobchode, veľkoobchode či logistike zabezpečujú na dennej báze zásobovanie obyvateľstva potravinami a ďalším tovarom dennej potreby. Zdôraznil, že v zamestnaní pravidelne prichádzajú do styku s množstvom zákazníkov, medzi ktorými sú aj zákazníci pozitívni na COVID-19.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #očkovanie #pandémia #Marek Krajčí #kritická infraštruktúra