Heger chystá pre živnostníkov chuťovku. Daniarom budú povinne posielať faktúry

Rezort ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) chce zaviesť novú povinnosť. Podnikatelia budú musieť v stanovenej lehote vyhotovovať faktúru z každej obchodnej transakcie, pri ktorej neplatí povinnosť evidovať tržbu cez e-kasu. Zároveň budú musieť posielať fakturačné údaje finančnej správe. Hovorí o tom predbežná informácia k návrhu zákona o zasielaní údajov finančnej správe z faktúr daňových subjektov.

13.01.2021 11:47 , aktualizované: 14.01.2021 10:38
daňový úrad, daňové priznanie, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (121)

Zmena sa tak týka aj živnostníkov a iných podnikateľov, ktorí budú faktúry posielať daniarom v reálnom čase. „Túto povinnosť si podnikateľ bude môcť splniť buď prostredníctvom ním používaného účtovného softvéru, ktorého súčasťou bude aj komunikačný komponent certifikovaný finančnou správou, alebo bezplatnou štátnou on-line aplikáciou,“ píše ministerstvo financií v návrhu.

Nezostane len pri tom. Doručené faktúry bude musieť finančnej správe rovnakým spôsobom posielať aj ten podnikateľ, ktorý tovar či služby od živnostníka odoberá. Podľa Hegerovho rezortu je cieľom tohto opatrenia zabezpečiť pre finančnú správu získanie informácií o plneniach, ku ktorým sa vyhotovuje faktúra.

„Tieto údaje finančná správa podrobí dôkladnej analýze rizík, na základe čoho získa efektívny nástroj na potlačenie nelegálneho konania daňových subjektov už v počiatočnom štádiu, a to nielen v oblasti dane z pridanej hodnoty, ale rovnako aj v oblasti dane z príjmov, či iných druhov daní,“ argumentuje ministerstvo.

Podnikatelia: Bude to nálož

Podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Petra Serinu to na prvé počutie znie ako „riadna byrokratická nálož“. Podľa jeho slov takýto zákon prinesie obrovské množstvo byrokracie pre podnikateľov, ako aj pre samotných daniarov. „Ak chce ministerstvo zavádzať nové byrokratické povinnosti, malo by predložiť podrobnú analýzu, prečo súčasné opatrenia nestačia,“ myslí si Serina.

Dodal, že problém to nebude len pre podnikateľov, ale aj v prípade schopnosti kontrolovať fakturačné doklady. „Kde je reforma kontrolných orgánov, spôsobu a priebehu kontroly smerom k rýchlejšiemu a profesionálnejšiemu výkonu? Prečo ministerstvo zavádza ďalšiu reštrickciu, hraničiacu so šikanou a neurobí si poriadok vo vlastných radoch,“ pýta sa šéf podnikateľskej aliancie.

Ministerstvo tvrdí opak. „Náš záujem je jednoznačný. Znížiť byrokratickú záťaž podnikateľov a zároveň aj ich náklady,“ hovorí minister financií Eduard Heger. Podľa jeho slov sa novinkou zníži počet daňových únikov. Dodal, že tak zároveň vzniknú aj podklady pre prípravu a spracovanie daňových priznaní, „čo bude veľká pomoc štátu podnikateľskému sektoru“.

Vláda: Sľúbili sme to

Návrh má byť súčasťou záväzkov z programového vyhlásenia vlády na jej funkčné obdobie. Okrem iného sa zaviazala účinne bojovať proti daňovým podvodom a únikom. Jedným zo stanovených cieľov v tejto oblasti je zníženie medzery vo výbere dane z pridanej hodnoty (DPH) na priemer Európskej únie.

„Potrebujeme znížiť takzvanú daňovú medzeru, to znamená dostať do štátneho rozpočtu maximum daní, ktoré do neho zo zákona patria,“ tvrdí Heger. Elektronická registrácia faktúr podľa neho znamená lepší prístup finančnej správy do fakturačných vzťahov a mala by byť významným nástrojom na naplnenie tohto cieľa.

Podľa generálnej sekretárky Slovenského živnostenského zväzu Miriam Bellušovej je dosah na zlepšenie výberu DPH nejasný. „Reálne hrozí, že vznikne ďalšia cesta pre štát ako ukladať pokuty tým podnikateľom, ktorí možno nebudú dostatočne digitálne zdatní, aby správne zvládali takéto nové povinnosti,“ myslí si Bellušová.

Rezort financií predpokladá, že negatívny trend vo výbere DPH má súvislosť aj s riadnym výberom dane z príjmov. Povinný kontrolný výkaz príjmov sú totiž povinní posielať len podnikatelia, ktorí platia DPH alebo dodávajú služby či tovary do zahraničia. Táto povinnosť by sa mohla po novom zrušiť.

Tento princíp podľa rezortu už funguje v Maďarsku, Taliansku, Španielsku či v Portugalsku. K predbežnej informácii k návrhu sa už môže vyjadrovať aj verejnosť. Ministerstvo tiež tvrdí, že prehodnotí aktuálne platné opatrenia s ohľadom na zníženie administratívneho zaťaženia podnikateľov.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa #ministerstvo financií #podnikatelia #živnostníci #faktúry #Eduard Heger