Plán obnovy nemožno prijať bez posúdenia vplyvu na životné prostredie, tvrdí europoslanec

Europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) tvrdí, že súčasná vláda zanedbáva dôležité právne postupy, čo môže ohroziť prijatie Plánu obnovy. V návrhu mu chýba posúdenie vplyvov na životné prostredie i zapojenie verejnosti.

12.01.2021 12:02 , aktualizované: 14:02
debata (1)

To vyžaduje od členských krajín aj Európsky parlament. Práve zapojenie a hodnotenie návrhu verejnosťou bude musieť dokladovať i Slovensko. A to môže byť problém, tvrdí europoslanec.

Brusel povolil výnimku pre reformné plány

„Podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger dnes absolvoval telefonický rozhovor s pánom poslancom EP Martinom Hojsíkom a venovali sa aj výhradám, ktoré pán poslanec komunikoval verejnosti k Plánu obnovy. Požiadavka pána Hojsíka, aby Plán obnovy prešiel posúdením vplyvov na životné prostredie naráža na objektívny fakt a tým je nedostatok času, ktorý Európska komisia určila členským štátom na predloženie Plánu obnovy. Proces posúdenia vplyvu na životné prostredie je totiž mimoriadne náročný z hľadiska času a zapojenia zainteresovaných strán. Aj s ohľadom na to EK vo svojom usmernení inštruovala členské štáty, že tento proces posudzovania vplyvu na životné prostredie môžu v prípade Plánu obnovy vynechať," informoval tlačový odbor ministerstva financií.

Vláda totiž podľa Hojsíka nateraz obchádza zákon č. 24/2016 o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Ten totiž neposudzuje len stavby, ale aj významné strategické dokumenty, kam patrí aj reformný plán, tvrdí europoslanec. „Plán obsahuje časti, ktoré ako jednotlivé projekty budú musieť byť posudzované aj z hľadiska vplyvu na životné prostredie, treba preto rozbehnúť aj posudzovanie jeho vplyvov," hovorí. A to komplexne podľa hodnotenia SEA (Strategic Environmental Assessement), čo sa zatiaľ nedeje.

Ďalším zádrhelom podľa Hojsíka je, že posudzovanie ekologických dopadov Plánu obnovy na životné prostredie ani nemôže byť iniciované. Bráni tomu samotná zverejnená podoba plánu, ktorá je „natoľko vágna a všeobecná, že bez dodatočného zverejnenia podrobností materiál ani nemôže byť zmysluplne posúdený". Preto treba návrh plánu, čo najskôr zverejniť v plnom znení, tvrdí Hojsík. Čas na jeho posúdenie máme totiž len do apríla, dodáva.

Reformný plán stále ladíme, tvrdí ministerstvo financií

V pondelok sa objavili informácie o tom, že reformný plán Slovenska v Bruseli neuspeje. Rezort financií sa proti tejto správe rázne ohradil. Pre denník Pravda potvrdil, že aj naďalej veľmi intenzívne komunikuje s Európskou komisiou a práce na Pláne obnovy sú v plnom prúde.

Dňa 22. decembra 2020 zaslal rezort financií Európskej komisii prvý pracovný draft Plánu obnovy a to práve za účelom vyjasnenia a konzultácií jednotlivých technických parametrov. Tie majú prebiehať v nasledujúcich týždňoch formou technických video-callov s Európskou komisiou.

„Dovoľte nám zároveň poznamenať, že Slovensko patrí medzi najviac aktívne krajiny EÚ v prípravách Plánu obnovy – podľa našich informácií Európska komisia do tejto chvíle zatiaľ eviduje približne 1/3 členských štátov vrátane Slovenska, ktoré jej návrh Plánu obnovy zaslali,“ spresňuje tlačový odbor ministerstva financií. Viaceré členské štáty ešte ani nezačali technické diskusie s komisiou, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Martin Hojsík #plán obnovy #vplyv na životné prostredie