Expert: Podvody na facebooku? Stačí používať sedliacky rozum

Podvody na sociálnych sieťach sa stále množia. O tom, ako sa nenechať ľahko okradnúť, sa denník Pravda rozprával s odborníkom na sociálne siete Michalom Draganom.

16.01.2021 12:00
debata (11)

Majú všeobecne sociálne siete alebo konkrétne facebook nejaké nástroje, ako takýmto podvodom predchádzať?

Nástroje majú, otázkou je ich efektivita a prístup. Každý z nás môže napríklad nahlásiť rizikový alebo pochybný obsah. Často sa však stáva, že sociálna sieť na takéto hlásenia nereaguje alebo reaguje neskoro.

Ako majú ľudia na sociálnych sieťach rozoznať podvod od skutočnej súťaže či napríklad losovania?

Základné odporúčanie je používať sedliacky rozum. Ak je súťaž hneď na prvý pohľad veľmi výhodná a ponúka nám cenu v stovkách eur za nič, tak je potrebné zbystriť pozornosť. Určite je dobré, ak si človek skontroluje aj ďalšie signály.

Aké napríklad?

Či je uvedené, kto je organizátorom súťaže, či sú zverejnené jej pravidlá alebo napríklad kontakty, na ktorých viem firmu kontaktovať. Sú tam odkazy na ich webové stránky, kde sa môžem o firme dozvedieť viac? Aké sú komentáre pri príspevku? Podvodníci negatívne reakcie vymazávajú, a tak sú pod ich príspevkami len tie pochvalné.

Kedy už je naozaj zrejmé, že ide o podvod?

Hneď ako organizátor chce, aby mu výherca poslal číslo platobnej karty alebo napríklad SMS v nejakom presnom tvare na konkrétne číslo, alebo vyvíja nátlak, tak treba ukončiť komunikáciu a kontaktovať políciu. Napríklad aj prostredníctvom správy na facebooku. Aj vďaka vašej informácii môže potom polícia cez svoje kanály informovať a varovať ďalších používateľov sociálnej siete.

Mali by sociálne siete vytvoriť nástroje, aby k takýmto podvodom nedochádzalo?

Určite áno. Problém týchto podvodov je však ich rýchla replikácia. To znamená, že jednu zakážete, dve nové vzniknú. Podvodníci si vždy nájdu novú cestu, ako získať nové „obete“. Tu je zodpovednosť hlavne na ľuďoch, aby premýšľali nad svojimi krokmi.

Ako takéto podvody rozoznať, keď prídu napríklad prostredníctvom e-mailu?

Veľmi podobne ako v prípade sociálnych sietí. Skontrolovať, kto mi poslal e-mail, či tá súťaž nie je podozrivo výhodná, či nechcú, aby som niekde zadával údaje z karty a podobne. Podvodníci často zneužívajú názvy a logá bánk, mobilných operátorov alebo iných známych firiem. Ak si nie som istý, či je to naozaj ich súťaž, tak nie je žiadnou hanbou napísať či zavolať im a overiť si, či posielali takýto e-mail.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #platobná karta #sociálne siete #podvody #odborník #podvodné emaily