Pandémia mení plány. Aerolinky rušia jeden let za druhým

Londýn, Dublin? Zabudnite – a to minimálne do konca marca. Za všetkým je epidemiologická situácia na ostrovoch.

12.01.2021 18:00
debata

Čitateľka denníka Pravda Anna, ktorá žije v Londýne, nevidela svoju rodinu už vyše roka. „Rešpektujem všetky nariadenia o zmene letov a verím, že sa situácia dá čoskoro do poriadku,“ hovorí. V apríli chce cestovať na Slovensko, samozrejme, len ak to epidemiologická situácia dovolí. Tento termín vyzerá zatiaľ podľa vyjadrení aeroliniek reálne.

Pandemická prestávka

Posledný let spoločnosti Ryanair v zimnom letovom poriadku do a z Londýna je v pláne 13. januára, informuje bratislavské Letisko M. R. Štefánika na sociálnej sieti. „Veľká Británia vyžaduje od pondelka (11. januára) od cestujúcich negatívne testy na COVID-19,“ upozorňuje letisko cestujúcich tohto letu. Po tomto termíne nebude írska nízkonákladová spoločnosť z bratislavského letiska a naň lietať. A to až do konca marca. Okrem Londýna sa nebude lietať ani do Manchestru či Dublinu.

„Dopravca Ryanair z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie nebude až do začiatku letného letového poriadku prevádzkovať lety z Bratislavy do a z Dublinu,“ informuje letisko. Letný letový poriadok sa začína na konci marca. Najbližšie tak budú môcť ľudia vycestovať do Dublinu až 28. marca.

Lety z hlavného mesta obmedzuje pre pandémiu aj maďarská spoločnosť Wizzair. „Najbližší let má v pláne 15. januára, ďalší do a z Londýna-Lutonu je naplánovaný na 10. februára,“ informuje letisko. Na palubu však smú len ľudia s negatívnym testom. Do Kyjeva a späť je naplánovaný posledný let vo štvrtok.

Poistenie i testy v cene zájazdu

Úplne inak to vyzerá s letmi do exotiky. „Až do polovice marca sa bude dať pravidelne letieť len z Bratislavy do Egypta, tiež občasnými charterovými letmi cez cestovné kancelárie vrátane tej našej do Dominikánskej republiky, Spojených arabských emirátov a švédskeho Štokholmu,“ hovorí Jozef Rybár, manažér cestovnej kancelárie Pelikán pre vzťahy s verejnosťou.

Medzi turistickými destináciami teraz vedú Kanárske ostrovy. Najmä vďaka lacným letenkám a taktiež bezplatnému poisteniu voči prípadným následkom ochorenia COVID-19, ktoré kryje aj prípadné preplatenia nákladov na liečenie, karanténu či repatriáciu. Toto poistenie poskytuje tamojšia vláda bezplatne všetkým zahraničným turistom, dodáva Rybár. Podobné poistenie poskytuje aj Dominikánska republika.

Záujem je aj o Egypt a Dubaj. Práve ten sa stáva „slovenským dovolenkovým útočiskom pred pandémiou“, vysvetľuje Rybár. Dubaj ponúka aj bezplatné PCR testy.

Dovolenka v exotike za stovky eur

„Záujem o letenky a zájazdy počas celej koronakrízy doslova kopíruje aktuálne dostupné možnosti,“ hovorí Rybár. Záujem je o Spojené arabské emiráty na čele s Dubajom, Zanzibar, Maldivy, Egypt, ale aj o Cancún v Mexiku.

Bežne dovolenkujú ľudia v zime 14 dní, podľa Rybára však stúpa záujem o kratšie pobyty. Týždeň v Egypte vyjde na jedného 400 eur, Dubaj s polpenziou od 500 eur. All-inclusive dovolenky na Zanzibare, Kube, v Dominikánskej republike či Mexiku sa pohybujú od 1000 do 1 500 eur na osobu, dodáva Rybár. Maldivy aktuálne stoja od 1 500 do 3 000 eur na dovolenkára.

Jedine do bezpečných krajín

Od pondelka platí nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). „V zozname menej rizikových krajín sa z dôvodu vážnej epidemiologickej situácie vo výskyte COVID-19 nebude nachádzať Írsko a Japonsko,“ upozornila Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ. Medzi menej rizikové krajiny patrí Austrália, Čína, Fínsko, Island, Južná Kórea, Nórsko, Nový Zéland, Singapur a Taiwan. Po návrate z menej rizikových krajín nemusíte absolvovať povinnosť domácej izolácie a testovanie na COVID-19.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Lety #letisko #Ryanair #Wizz Air