Heger: Tvrdý lockdown Slovensko stojí jednu miliardu eur

Tvrdý lockdown Slovensko stojí jednu miliardu eur. Uviedol to v pondelok na tlačovej konferencii po rokovaní vlády minister financií Eduard Heger (OĽANO) na základe výpočtov rezortu financií. Tie počítajú so scenárom, že by sa SR dostala do bezpečnej zóny z pohľadu nákazy novým koronavírusom k 1. marcu tohto roka.

11.01.2021 18:53
debata (2)

Druhá vlna podľa Hegera jasne ukázala, že s ochorením COVID-19 „nie sú žarty“. Zároveň pripomenul, že minulý rok bol veľmi náročný, pričom dlh Slovenska stúpol do už „nebezpečných hraníc“. Zdôraznil, že je dôležité bojovať o zdravie ľudí, ale aj o zdravie ekonomiky. „Keď bojujeme o zdravie ľudí, zároveň aj zachraňujeme ekonomiku,“ tvrdí Heger.

Ministerstvo financií (MF) SR tak vypočítalo ekonomický dosah tvrdého lockdownu. Interval výpočtov ohraničili tým, že do bezpečnej zóny by sa Slovensko dostalo k 1. marcu tohto roka. Za toto obdobie rezort financií podľa Hegera očakával aj v pôvodných prognózach, že by medzikvartálne narástol hrubý domáci produkt (HDP) v prvom štvrťroku o 3,5 percenta.

Dohromady tak Slovensko podľa výpočtov MF príde o jednu miliardu eur. „To sú enormné peniaze, ktoré nás tento lockdown stojí,“ upozornil Heger. Poukázal preto na význam testovania. „Investícia do testovania je jediná možná a zároveň úspešná investícia do toho, aby sme ochránili ekonomiku a zabránili ekonomickým škodám,“ skonštatoval Heger.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #ministerstvo financií #Eduard Heger #lockdown