Železnice obmedzia dopravu. Môže za to lockdown a nedostatok personálu

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje cestujúcich, že je nútená obmedziť dopravu na linke Senec – Petržalka. Dôvodom sú vyťažené vlaky, lockdown či zvýšená chorobnosť a karanténa zamestnancov.

11.01.2021 17:35
vlak, elektrická jednotka 671 Foto:
Tieto poschodové elektrické jednotky s označením 671 budú východniarom chýbať,
debata

„S cieľom spoľahlivého plnenia grafikonu vlakovej dopravy a minimalizovania negatívnych vplyvov na obyvateľov sa obmedzenie dopravy dotkne 28 osobných vlakov (Os) na linke Senec – Bratislava-Petržalka už v období od 12. do 24. januára 2021,“ informuje Tomáš Kováč, riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK.

Podľa jeho slov aktuálne kvôli problémom s koronavírusom chýba na západnom Slovensku zhruba 70 rušňovodičov. Železničná spoločnosť by aj preto preferovala, keby boli viaceré profesie z ich radov zaradené už do druhej vlny očkovania. Aktuálne je väčšina z týchto zamestnancov zaradená až v poslednej štvrtej skupine.

Aj po realizácii opatrení zostane na úseku Bratislava – Šaľa – Nové Zámky počas lockdownu zabezpečený minimálne 1-hodinový takt osobných vlakov. „V čase dopravnej špičky pri kombinácii prímestských vlakov kategórie Os a REX bude posilnený na polhodinový takt,“ upozorňuje Kováč.

Vlaky prímestskej dopravy nebudú zo smeru Senec v 1-hodinovom takte obsluhovať železničnú stanicu Bratislava-Nové Mesto a dočasne bude pozastavená dopravná obsluha v úseku Bratislava-Nové Mesto – Bratislava-Petržalka. Zostane tu však jeden pár osobných vlakov.

Vyťaženie odrieknutých vlakov sa tento rok pohybovalo na úrovni desať až 30 percent. To je asi polovica vyťaženosti v porovnaní s rokom 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #Petržalka #ZSSK #senec