Druhému pilieru sa vlani darilo. Ľuďom zarobil viac ako miliardu eur

Na súkromný účtoch sporiteľov v druhom pilieri pribudla v minulom roku viac ako miliarda eur. Šestnásť zo sedemnástich fondov v druhom pilieri aj napriek globálnej pandémii dôchodkové úspory zhodnotilo. Počas minulého roka vstúpilo do sporivého piliera 66,7-tisíca sporiteľov.

11.01.2021 13:53
debata (4)

Na svoj budúci dôchodok si tak v tomto systéme sporí viac ako polovica pracujúcej populácie. V tlačovej správe to uviedla Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS). Objem majetku sporiteľov v druhom pilieri ku koncu vlaňajška dosiahol takmer 10,34 miliardy eur.

Sedem z desiatich eur pritom majú sporitelia uložených v dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch a zvyšok v negarantovaných akciových, indexových a zmiešaných fondoch. Na penziu si ku koncu minulého roka v kapitalizačnom pilieri sporilo jeden milión 643,4-tisíca ľudí.

„Víťazom boli jednoznačne tí sporitelia, ktorí nepodľahli panike a zotrvali v akciových a indexových fondoch. Opätovne sa tak ukázalo, že hoci vonku ešte zúri kríza či koronavírus, akciové trhy sa pozerajú oveľa ďalej vpred,“ tvrdí podpredseda ADSS Vladimír Mlynek.

Fondy v druhom pilieri majú podľa neho nastavené dlhodobé investičné stratégie, ktoré výnosmi konkurujú svetovým fondom, a to sa opätovne potvrdilo aj v roku 2020. „Očakávame, že rok 2021 už konečne prinesie aspoň čiastočnú nápravu chýb z roku 2013, kedy boli sporitelia administratívne presunutí do garantovaných fondov,“ zdôraznil výkonný riaditeľ ADSS Ivan Švejna.

V súčasnosti je podľa neho kľúčové, aby sa budúci dôchodcovia zamysleli, či chcú zostať v garantovaných – dlhopisových, a teda málo výnosných fondoch, alebo sa posunú k vyššiemu zhodnoteniu. „Pre sporiteľov je napríklad na zváženie, aby si už ďalšie príspevky posielali do akciových a indexových fondov, ktoré sú síce rizikovejšie, ale v dlhodobom horizonte majú potenciál vyšších výnosov,“ dodal Švejna.

Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera sa od začiatku tohto roka zvýšila z päť percent na 5,25 percenta hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO). Každoročný nárast príspevkovej sadzby o 0,25 percen­tuálneho bodu, ktorý sa začal od roku 2017, bude pokračovať až do roku 2024, keď sadzba dosiahne šesť percent z vymeriavacieho základu sporiteľa.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #II. pilier #sporenie na dôchodok