5 správ alebo ako vláda zabudla na tlačivo a prečo sa Krajniak pri minimálnej mzde prerátal

Z domu či kancelárie? Posledné slovo majú nateraz firmy. Tie majú rozhodnúť, kto môže využiť takzvaný home office a kto musí merať cestu do kancelárie či fabriky. Samozrejme len s potvrdením. Práve to vyvolalo zmätky. Nikto totiž netušil, ako má také tlačivo vyzerať. Na oficiálny vzor vláda akosi pozabudla.

10.01.2021 12:00
debata (4)

Načo je dobré takéto opatrenie – neopatrenie? Vraj ide o záchranu ekonomiky. Aspoň tak vysvetľoval nie celkom jasné nariadenie minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). A mimochodom vo všetkom tom marazme sa akosi pozabudlo na farmárov. A to poľahky, predsa len predajne sú plné, ľudí, čo stoja za našimi plnými košíkmi nevidno. Pritom medzičasom zozbierali úrodu, založili na novú…

Apropo pánovi ministrovi práce patrí aj ďalšia udalosť týždňa – pri určení minimálnej mzdy na tento rok, totiž predbehol aj Brusel. Európska komisia chce však aj jednotné podmienky pre tripartitu. Nakoniec azda bude treba zbrklé zmeny v Zákonníku práce prekopať. Nuž…

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda. Pekne sa nám ten rok 2021 rozbieha.

1. Potvrdenie treba, aké? Nevedno

Kto môže, nech pracuje z domu. Tak nejako si vláda predstavuje prísnejšie podmienky zákazu vychádzania, ktoré schválila ešte vlani počas mimoriadneho silvestrovského rokovania. Firmy po novom dostali príkaz nevolať do roboty ľudí, ktorí môžu pracovať z domu. Pre ostatných platí, že cestu do práce môžu absolvovať len s potvrdením od zamestnávateľa.

Neexistuje však oficiálny vzor, ako má vyzerať potvrdenie pre ľudí, čo pracovať z domu nemôžu. Zamestnávatelia si tak musia potvrdenie napísať po svojom. Práve týmto tlačivom sa majú preukazovať ľudia na ceste do práce pri policajnej kontrole.

2. Online dojenie

Práca z domu pre farmárov? Zabudnite. Hoci roľníkov a potravinárov takmer nevidno, sú nenahraditeľní rovnako ako zdravotníci. Musia deň čo deň vstať a pobrať sa na farmy za zvieratami, nakŕmiť ich, kravky podojiť, zamiesiť múku na chlieb, vytvarovať z cesta bochníky a upiecť ich. V poľnohospodárstve práce cez internet nehrozí.

3. Zmeny? Áno, ale po bruselsky

Európska komisia chce spravodlivejšie minimálne mzdy. Hovorí o tom návrh novej eurosmernice o európskej minimálnej mzde. Nepôjde síce o žiadny diktát presnej sumy. Brusel chce len jednotné podmienky – ako 60 percent mediánovej mzdy a 50 percent priemernej mzdy. Okrem toho musí byť v krajine aspoň 70-percentné pokrytie kolektívnymi zmluvami medzi firmami a odborármi.

Ani jednu z podmienok dnes Slovensko nespĺňa. A ak smernica prejde, slovenská minimálna mzda sa len podľa automatu z dielne rezortu práce počítať nemôže. Ten pritom platí len od januára.

4. Na nový voz zabudnite!

Plné sklady i predajne, tisíce voľných kusov, no nové auto vám predajca nepredá. Vraj nemôže. Nové auto sa totiž nedá prihlásiť do evidencie. Ako to? Ide totiž o vozidlá vyrobené ešte vlani. Tie plnia vlaňajšie emisné limity. No a žiaľ autá s týmito parametrami bolo možné predávať len do konca minulého roka.

5. Nie je zmluva ako zmluva

Rozhodnete sa zaobstarať si paušál a k tomu ďalšie služby vrátane pripoistenia faktúr. Pri podpisovaní zmluvy u mobilného operátora však zistíte, že svojím podpisom sa nezaväzujete len k bežným zmluvným náležitostiam. Ale potvrdzujete napríklad aj to, že ste v posledných dvoch rokoch neboli súvisle chorí viac ako 30 dní alebo hospitalizovaní viac ako 10 dní, neplánujete žiaden lekársky zákrok, ktorý by si vyžiadal hospitalizáciu dlhšiu než 30 dní, máte menej než 65 rokov a nie ste si vedomí ani toho, že by ste mali dostať výpoveď. Aj toto sú bežné praktiky mobilných operátorov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Brusel #Orange #farmár #automat #práca z domu #Milan Krajniak