Cestovný ruch sa z pandémie tak skoro nespamätá, pomôcť majú aj milióny z rezortu dopravy

Otvorené či zatvorené hotely, jedlo cez okienko či na terase – taký bol uplynulý rok pre cestovný ruch. Nejeden podnikateľ v cestovnom ruchu riešil vlani aj existenčné problémy, niektorí z nich museli ukončiť svoje podnikanie. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) vo štvrtkovom videu na sociálnej sieti zbilancoval rok 2020 neobišiel ani cestovný ruch, ktorý jeho rezort zastrešuje.

09.01.2021 07:00
debata (15)

Rok 2020 bol podľa ministra pre cestovný ruch veľmi ťažký. „Obrovský prepad celého sektora,“ poznamenal. Slovensko eviduje za minulý rok len polovicu prenocovaní oproti roku predtým.

„Cestovnému ruchu bude treba v najbližších mesiacoch a rokoch veľmi veľa pomáhať, aby sa dostal na úroveň spred pandémie,“ povedal Doležal. Veľa si sľubuje od schémy pomoci v hodnote 100 miliónov eur. Tá je určená pre všetkých podnikateľov pôsobiacich v cestovnom ruchu. Patria tam nielen reštaurácie, hotely, ale aj prevádzkovatelia vlekov, aquaparky, wellness, turistické atrakcie, cestovné kancelárie, ale aj turistickí sprievodcovia.

„Prvá výzva bola zverejnená v polovici decembra a týkala sa obdobia od apríla do októbra 2020,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Podľa informácií asociácie a ministerstva dopravy je o schému štátnej pomoci pre cestovný ruch záujem. „Viacerí podnikatelia budú v nasledujúcich dňoch zasielať žiadosti a ďalší budú čakať na takzvanú veľkú výzvu, pretože už vyčerpali pomoc v rámci de minimis, ktorá je limitovaná do 200 000 eur,“ hovorí Harbuľák.

Pomôcť môže nová agentúra

Podľa Harbuľáka je dnes predčasné hovoriť o návrate cestovného ruchu na úrovne spred pandémie. „Do značnej miery to bude závisieť od pandemickej situácie nielen na Slovensku a iných európskych krajinách, ale aj na ďalších kontinentoch,“ hovorí. Taktiež dôležitým faktorom bude uvoľnenie cestovania medzi krajinami.

V momente, keď sa situácia s pandémiou zlepší, by bolo podľa Harbuľáka potrebné cestovnému ruchu stanoviť požiadavky a podmienky fungovania. Harbuľák nevylučuje ani posilnenie konkurencieschop­nosti podnikov vytvorením lepších podmienok a to s efektívnou podporou a propagáciou za pomoci štátu. „K tomu budeme nevyhnutne potrebovať aj novú agentúru pre cestovný ruch,“ dodal Harbuľák. Nateraz je okolo nej opäť ticho.

Pomoc pre letiská v miliónoch

Ministerstvo dopravy myslí aj na letiská. Tie majú obrovské výpadky. „Lebo sa, logicky, prestalo lietať, podotkol Doležal.

Letecké spoločnosti majú svoje príjmy najmä z pristátí lietadiel a ich odbavení. Pomoci sa však dočkajú. „Podarilo sa nám schváliť schému štátnej pomoci pre letiskové spoločnosti,“ povedal minister dopravy. Ide o 25 miliónov eur.

Letisko Bratislava ešte nemá vyčíslené straty za rok 2020, informovala denník Pravda hovorkyňa letiska M. R. Štefánika Veronika Ševčíková. Straty letiska budú vedieť až v najbližších mesiacoch. O peniaze zo schémy pomoci pre letiská budú mať podľa Ševčíkovej záujem.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #letiská #ministerstvo dopravy #turizmus #andrej doležal