Záujem o dočasnú ochranu podnikateľov klesá

V decembri minulého roku poskytli súdy dočasnú ochranu 21 podnikateľským subjektom. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom je to pokles o 30 %. V decembri 2020 bola zároveň ochrana zrušená siedmim spoločnostiam na základe vlastnej žiadosti a trom firmám ju zrušil súd pre nespĺňanie podmienok na jej udelenie. Ako ďalej vyplýva zo štatistík CRIF SK, od 12. mája do konca vlaňajšieho roka využívalo dočasnú ochranu celkovo 299 podnikov, čo je o 3,82 % viac ako na konci novembra 2020. Od začiatku poskytovania dočasnej ochrany ju súdy pridelili 368 podnikateľských subjektov, 55 z nich ju zrušilo na základe vlastnej žiadosti, 14 ju zrušili súdy na základe vlastného rozhodnutia.

08.01.2021 10:51
debata

„S výnimkou októbra počet rozhodnutí o poskytnutí dočasnej ochrany podnikateľov pred veriteľmi každý nasledujúci mesiac klesal. V decembri, keď súdy rozhodli o poskytnutí tejto formy štátnej pomoci 21 podnikateľským subjektom, bol vôbec najnižší,“ uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková. Zo spoločností, ktoré dočasnú ochranu začali využívať v decembri uplynulého roka, boli podľa obratu najväčšími Alkon Real, s.r.o. z Košíc, ktorá vyrába kovové dvere a okná a AgroMed, s.r.o. z Banskej Bystrice, ktorá poskytuje ostatné špecializované stavebné práce. Najväčším zamestnávateľom bol Aqua Wellness Trnava, spol. s r. o.

Najpočetnejšiu skupinu, ktorá využíva dočasnú ochranu, tvorí 67 firiem venujúcich sa veľkoobchodu a maloobchodu a oprave motorových vozidiel a motocyklov. Za ňou nasleduje 40 podnikateľov z oblasti ubytovania a stravovacích služieb, 38 stavebných podnikov a 35 podnikateľov z priemyselnej výroby. Najviac spoločností s dočasnou ochranou sídli v Bratislavskom kraji, najmenej v Nitrianskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji. Výrazne najväčší podiel pritom predstavujú právnické osoby podnikatelia.

CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Obom registrom zabezpečuje technický servis a služby klientskych centier. Firma vznikla v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #podnikatelia #dočasná ochrana