Zahraničný obchod bol v novembri 2020 v pluse. Dovoz rástol prvýkrát od vypuknutia pandémie

Von z červených čísel? Vývoz bol v minuloročnom novembri o 2,5 percenta vyšší ako rok predtým. Dosiahol úroveň 7,53 miliardy eur. Prevýšil aj dovoz tovarov, ktorý sa zvýšil medziročne prvýkrát od vypuknutia pandémie – a to o 1,1 percenta. Ukazujú to údaje Štatistického úradu.

08.01.2021 10:16 , aktualizované: 10:51
debata

Ako sa darilo exportu áut? Práve vozidlá, no i stroje sú najsledovanejšou kategóriou u nás. „Vývoz v tejto oblasti bol v novembri medziročne vyšší o 5,5 percenta a na celkovom vývoze Slovenska sa podieľal viac ako dvomi tretinami,“ hovorí analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská.

Oproti októbru však ide o spomalenie. A to z 9 percent na spomínaných 5,5 percenta, upozorňuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. „Vývozy strojov a áut však naďalej ostávajú hlavným a v zásade i jediným, ťahúňom slovenského zahraničného obchodu,” hovorí.

Aký bude tento rok?

Exportné karty nateraz mieša druhá vlna pandémie. A to i napriek tomu, že hranice sa zatiaľ vo veľkom nezatvárajú ako to bolo vlani na jar. Rátať však podľa Koršňáka treba s určitým brzdením zotavovania priemyslu – a teda i zahraničného obchodu. „Na prelome rokov by sa mohli vývozy vrátiť k miernemu medziročnému poklesu, no ani zďaleka však už nie až tak výraznému ako na jar,“ očakáva analytik. Kľúčový pre vývoj slovenského zahraničného obchodu však bude najmä vývoj na trhu nových áut v Európe, dodáva. Rátať treba aj so znížením záujmu o nové vozy.

Pokles exportu budú čiastočne kompenzovať o čosi nižšie dovozy, dodáva Koršňák. Predpokladá, že podniky budú pravdepodobne pokračovať v dopĺňaní skládkových zásob v očakávaní popandemického oživenia globálnej ekonomiky. Spoliehajú sa totiž na očkovanie. „Prebytky zahraničného obchodu by sa tak mohli na prelom rokov opäť mierne zúžiť,“ hovorí analytik. Po upokojení druhej vlny pandémie – približne od jari, by sa však prebytky zahraničného obchodu mohli opäť začať rozširovať, dodáva.

Ťažký rok 2020

Posledných šesť mesiacov podľa Sadovskej slovenský export medziročne rástol, ani to však nevykryje výrazné prepady z prvej vlny. Vývoz bol totiž medziročne o pár percent slabší už v úvode roka, pripomína analytička. „Prepuknutie pandémie a s ním súvisiace opatrenia nielen u nás, ale i vo svete, spôsobili v období marec až máj 2020 medziročný pokles vývozu v priemere o tretinu,“ hovorí. Celkovo je tak vývoz za prvých 11 mesiacov minulého roka medziročne nižší o takmer osem percent.

Slovensko je malá, otvorená a proexportne orientovaná ekonomika, vysvetľuje Sadovská – rámci únie dokonca štvrtá najotvorenejšia. Aj preto sa nás výraznejšie dotýka vývoj na európskom trhu. „V dobrých časoch je otvorenosť našou výhodou, v horších časoch sa stáva takpovediac Achillovou pätou našej ekonomiky,“ hovorí analytička. Vývoj slovenskej ekonomiky tak veľmi závisí od zahraničného obchodu, od záujmu našich zahraničných obchodných partnerov o naše produkty. „Dôležitý je teda vývoj ekonomiky a boj proti pandémii nielen u nás, ale i vo svete – u našich obchodných partnerov,“ dodáva Sadovská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠÚ SR #vývoz #tovar