Bitcoin pokračuje v extrémnom raste. Pomáhajú mu aj obavy z inflácie

Na začiatku roka 2020 sa bitcoin predával približne za osemtisíc dolárov, počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu, padla jeho cena pod štvortisícovú hranicu. Potom začal jeho raketový vzostup, za uplynulých 12 mesiacov sa zhodnotil takmer o 370 percent.

07.01.2021 17:40
Bitcoin Foto: ,
Virtuálna mena rastie tak rýchlo, že to prekvapilo takmer všetkých analytikov.
debata (2)

Bitcoin pokračuje v raste a prelamovaní rekordov aj v novom roku. Jeho cena sa vo štvrtok prvýkrát dostala nad 38 000 dolárov (30.799,16 eura). To zvýšilo celkovú hodnotu trhu s kryptomenami nad 1 bilión USD.

Raketový nárast

Cena najstaršej a najznámejšej kryptomeny sa vo štvrtok podľa údajov Coin Metrics dostala až na 38 080 dolárov. Stalo sa to len niekoľko hodín po tom, čo prelomila hranicu 37 000 dolárov.

Na začiatku roka 2020 sa bitcoin predával približne po 8000 dolárov, potom, počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu, padla jeho cena pod 4000 USD.

Neskôr sa začalo pomalé posilňovanie, ktoré sa na jeseň 2020 prudko zrýchlilo. Od začiatku tohto roka sa bitcoin zhodnotil približne o 30 percent a za uplynulých 12 mesiacov takmer o 370 percent.

Bitcoin je trhovým podielom takmer 70 % s výrazným odstupom najväčšou digitálnou menou. Experti odhadujú, že jeho trhová kapitalizácia aktuálne predstavuje vyše 700 miliárd dolárov.

Hodnota celého trhu s kryptomenami, kam patria okrem bitcoinu aj ďalšie digitálne meny, ako sú napríklad ethereum alebo tether, podľa údajov Coinmarketcap vo štvrtok prvýkrát prekročila 1 bilión dolárov.

Akceptácia investorov a strach z inflácie

Za posilňovaním bitcoinu v minulom roku bolo viacero faktorov. Za najdôležitejší sa považuje zvýšenie jeho akceptácie medzi investormi. K tomu veľkou mierou prispela platobná služba PayPal, ktorá chce svojim používateľom umožniť platby digitálnymi menami.

Ďalším faktorom bol nárast dopytu zo strany inštitucionálnych investorov, ktorí nakupujú bitcoin ako zábezpeku proti inflácii, podobne ako zlato. Dôvodom sú bezprecedentné fiškálne a monetárne stimuly na podporu ekonomík počas pandémie nového koronavírusu.

Podľa analytikov banky JPMorgan Chase by cena bitcoinu mohla v dlhodobom horizonte dosiahnuť až 146.000 USD. Iní experti však varujú pred rizikom extrémneho kolísania kurzu bitcoinu.

Pred tromi rokmi sa jeho cena v priebehu krátkeho času prepadla približne o 70 percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomeny