Chcete kontrolovať štátnu kasu? Rezort financií bude zverejňovať podrobné čísla

Rozpočet bližšie k ľuďom. Tak nazval rezort financií svoj nový počin, ktorý predstavuje pravidelné zverejňovanie podrobnejších čísel aktuálneho stavu štátnej kasy. Podľa ministerstva ide o ďalší významný krok, ktorý robí štátny rozpočet transparentnejší a viac otvorený verejnosti.

05.01.2021 13:10
Eduard Heger, Igor Matovič Foto: ,
Na snímke (v strede) minister financií Eduard Heger (OĽaNO), (vpravo) premiér Igor Matovič (OĽaNO).
debata (2)

Na internetovej stránke ministerstva financií sa bude po novom pravidelne zverejňovať viac údajov o priebežnom plnení štátneho rozpočtu. A teda koľko peňazí a z akých oblastí prúdi do štátnej kasy a koľko z nej odchádza.

„Denné plnenie štátneho rozpočtu ukazuje príjmy a výdavky za všetky štátne rozpočtové organizácie, ktorých je takmer 700. Ide o finančné pohyby tak, ako sa priebežne realizujú na ich rozpočtových účtoch v Štátnej pokladnici,“ informovalo tlačové oddelenie rezortu financií.

Do verejne prístupných oblastí príjmov pribudli napríklad údaje o výnose dane z príjmov poukázané územnej samospráve, príjmy z dane z motorových vozidiel, príjmy z poistenia, z dividend či z odvodov z hazardných hier. V oblasti výdavkov bude ministerstvo pravidelne zverejňovať údaje o nákladoch štátu na mzdy, poistné či výdavky inštitúcií na tovary a služby.

„Ťažko očakávať od vlády, ktorá dáta skrýva, že bude verejné zdroje spravovať zodpovedne. Tvrdím, že my sme iní. A to je aj dôvod, pre ktorý otvárame občanom ďalšie dvierka do účtovníctva štátu,“ povedal minister financií Eduard Heger s tým, že rezort financií si od prezentovania ďalších verejne dostupných údajov o hospodárení štátu sľubuje vyššiu otvorenosť dát a záujem širokej verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo financií #štátny rozpočet #webová stránka