Štát chce na východe Slovenska vybudovať priemyselný park, tvrdí Sulík

V Rimavskej Sobote by mal vzniknúť priemyselný park, ktorý do regiónu prinesie stovky nových pracovných miest. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva hospodárstva. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka bude projekt výrazným impulzom aj pre celé južné Slovensko.

05.01.2021 11:27
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík
debata (3)

Podľa Sulíka je cieľom postupne zmenšovať regionálne rozdiely na Slovensku a zamerať sa na tie najmenej rozvinuté. „Ak chceme na juh pritiahnuť investorov, musíme mať k dispozícii pripravený park, ktorý im vieme okamžite ponúknuť,“ uviedol šéf rezortu hospodárstva. Ten v Rimavskej Sobote by mal mať rozlohu zhruba 65 hektárov. Vzniknúť má minimálne 500 nových pracovných miest a na jeho výstavbu bude vyčlenených 11,85 milióna eur.

„Verím, že bude dostavaný do roku 2023 a následne ho budeme vedieť ponúknuť k dispozícii investorom,“ myslí si Sulík. Rimavská Sobota je v súčasnosti jeden z okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti v rámci celého Slovenska. Dnes sa pohybuje približne na úrovni 20 percent. Pred pandémiou bola na úrovni zhruba 15 percent. Výstavba parku tak podľa rezortu hospodárstva môže regiónu pomôcť v hospodárskom a sociálnom rozvoji.

Sulík okrem toho upozornil na nedostatok pripravených priemyselných plôch v rámci Slovenska, ktoré majú vybudovanú aj potrebnú infraštruktúru. „Absencia takýchto parkov znamená pre Slovensko zásadnú konkurenčnú nevýhodu v porovnaní s krajinami strednej a východnej Európy, s ktorými pri získavaní strategických investícií najčastejšie súperíme,“ vysvetlil minister hospodárstva. Patria tam podľa neho Česko, Poľsko, Maďarsko alebo Rumunsko.

Ďalší priemyselný park by mal podľa rezortu vzniknúť aj na východnom Slovensku. Vhodnú lokalitu bude hľadať spoločnosť MH Invest II. „Verím, že čoskoro budeme môcť predstaviť verejnosti lokalitu, v ktorej by mal vyrásť,“ uzavrel minister. Rezort hospodárstva predložil návrh realizácie priemyselného parku v Rimavskej Sobote koncom minulého roka do medzirezortného pripomienkového konania (MPK), ktoré sa v súčasnosti vyhodnocuje. Potom ho dostane na stôl vláda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rimavská Sobota #pracovné miesta #južné Slovensko #priemyselný park #investícia do budúcnosti