Vytráca sa apetít po nových hypotékach? Ľudia si v novembri brali menej úverov

Banky poskytli v novembri slovenským domácnostiam nové úvery za 899,88 miliónov eur. Na rozdiel od októbra, keď sa objem nových úverov výrazne zvýšil, prišiel v novembri medzimesačný pokles, a to až o približne 13 percent. Podpísalo sa pod to podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej hlavne zníženie objemu čistých nových úverov na bývanie, ktoré klesli o približne 14 percent.

05.01.2021 20:00
banky Foto:
debata (10)

Spotrebiteľské úvery klesli miernejšie, o 3,5 percenta. V septembri aj v októbri objem nových úverov rástol, keďže rástli nové úvery na bývanie. V novembri sa trend zmenil a celkové nové úvery aj nové úvery na bývanie sa ocitli v červených číslach. Celkový stav úverov poskytnutých obyvateľstvu predstavoval na konci novembra úroveň 40,47 miliardy eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 6,6 percenta.

Podobné tempo bolo možné vidieť aj v predchádzajúcich mesiacoch. Zvýšil sa hlavne objem úverov na nehnuteľnosti, a to medziročne o 9,2 percenta. Naopak, spotrebiteľské úvery klesli medziročne o 7,3 percenta. „Úverovanie obyvateľstva teda aj vlani rástlo, ale rast sa týka hlavne úverov na nehnuteľnosti,“ povedala pre agentúru SITA Glasová. V mesačnom porovnaní, teda november 2020 verzus október 2020, opäť klesol objem spotrebiteľských úverov, a to o 0,7 percenta.

Spotrebiteľské úvery pritom klesali podľa analytičky už v podstate celý minulý rok. Celkový stav úverov poskytnutých obyvateľstvu sa ale v novembri oproti októbru mierne zvýšil o 0,5 percenta vďaka zvýšeniu objemu úverov na nehnuteľnosti o 0,8 percenta. Dopyt po úveroch bude aj naďalej podľa Glasovej pod tlakom ekonomickej recesie spôsobenej koronavírusom, čo obmedzí možnosti ľudí kupovať nehnuteľnosti či drahšie spotrebné tovary.

Konečný vývoj bude však závisieť hlavne od toho, aký dopad bude mať kríza na náš trh práce, koľko ľudí pripraví o prácu, koľko ľudí sa bude musieť popasovať so znížením svojho príjmu a podobne. Koronakríza síce obmedzuje možnosti ľudí, čo sa týka financovania bývania aj spotreby, ale väčší dopad má zatiaľ na spotrebné úvery. „Riešenie nového bývania alebo rekonštrukcie je totiž dôležitejšie ako financovanie spotreby,“ dodala Glasová.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #úvery #banky #dlhy #úverovanie