Koniec zimnej sezóny? Strediská a hotely sú zatvorené, lyžiarov nahradili sánkari

Vleky stoja, hotely nových hostí nevítajú. Aj tí „starí“ musia do 10. januára vypratať izby. Väčšina hostí po ohlásení prísnych opatrení svoj pobyt radšej predčasne ukončila. Bez zimnej dovolenky zostali tento rok aj tí, čo mali rezerváciu s iným dátumom ako minuloročný 31. december.

05.01.2021 06:00
debata (8)

Ani silvestrovské sprísnenie opatrení však niektorých neodradilo. Mnohí tak zaplnili spustnuté svahy. „Ľudia, ktorí v rámci vychádzky vstupujú do priestorov lyžiarskych stredísk, by mali dodržiavať a rešpektovať opatrenia a pravidlá, ktoré platia v lyžiarskych strediskách,“ hovorí pre denník Pravda Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Na mysli má nielen negatívny test, ale i rúško a rozostupy.

Sánkovačka v Tatrách

Ani silvestrovské sprísnenie opatrení však niektorých ľudí neodradilo a tak mnohí zaplnili spustnuté svahy.

Fotogaléria
Od 5.00 h 1. januára 2021 do 24. januára 2021...
+3

Problémy v raji

Aj po zhoršení pandemickej situácie sa však nájdu i takí, čo nerešpektujú opatrenia. Vo Vrátnej doline mali problémy s „nelyžiarmi“ už počas otvorenia strediska. „Kopili sa nám tu najmä sánkari a skialpinisti, ktorí nekomplikovali len samotnú prevádzku, ale na svahu sa zdržiavali najmä mimo prevádzkových hodín,“ hovorí Natália Košútová zo strediska Vrátna Malá Fatra. Vtedy je pohyb na svahu z dôvodu bezpečnosti zakázaný.

Po sprísnení lockdownu sa okrem vypnutia vleku nič nezmenilo. „Hoci máme plné stredisko upozornení o zákazoch, ľudia to nerešpektujú a my nemáme momentálne nástroje na to, aby sme ich ustrážili,“ dodáva Košútová.

Individuálna športová činnosť však nie je teraz zakázaná. „Lyžiarske stredisko nie je možné hermeticky uzavrieť ako napríklad areál vodného parku,“ hovorí Miroslav Dobrota, marketingový manažér Park Snow Donovaly. Tu sa už od 1. januára nelyžuje, nefungujú ani atrakcie. Na webe strediska sa dočítate, že „platí prísny zákaz vstupu na všetky lyžiarske trate v stredisku za účelom vykonávania akýchkoľvek aktivít vrátane sánkovania, prechádzok so psom či skialpinizmu“. Po kolónach z konca roka niet ani stopy, ubytovaní hostia odchádzajú. „Priepustnosť cesty spájajúcej sever Slovenska s juhom je dostatočná,“ dodáva Dobrota. Podľa informácií zo strediska väčšina hotelov, penziónov a iných foriem ubytovania od pondelka na Donovaloch zatvára.

Sánkuje sa aj v Tatrách

Lyžiarske strediská sú zatvorené naprieč Slovenskom. „Rodiny využívajú svahy na sánkovanie, lyžiari na skialpinizmus,“ vysvetľuje Marián Galajda, hovorca Tatry mountain resorts. Z hotelov odchádzajú podľa neho poslední návštevníci. Nové rezervácie neprijímajú – a to až do 24. januára. Tých, čo si zakúpili pobyt v tomto čase, budú kontaktovať, dodal Galajda.

„V lyžiarskych strediskách sa lyžovalo na základe negatívnych testov, ktoré sa minimálne vo Vysokých Tatrách poctivo kontrolovali,“ hovorí riaditeľka tamojšieho Hotela Lomnica Zuzana Semanová. Hotelierom to podľa nej sťažilo situáciu.

Poslední hostia odišli z Hotela Lomnica v pondelok, a tak aj rovno zatvorili, dodáva Semanová. Fungujú len vonkajšie gastro prevádzky Foodcar a Winecar na výdaj jedla, nápojov či koláčov. Situáciu so zakúpenými pobytmi riešia presunom termínu či zrušením. „Od marca 2020 je náročné naplánovať dátum na presun pobytu, pretože ten sa vzhľadom k vývoju situácie môže niekoľkokrát opäť posunúť,“ hovorí Semanová. Ľudia preto radšej vítajú zrušenie pobytu, dodáva.

Niekde otvoria až budúcu zimu

V lyžiarskom stredisku v Terchovej Ski Gavurky sa počas tejto zimy lyžovať nebude. „Lyžiarske stredisko je túto sezónu už definitívne zatvorené,“ informuje stredisko na svojej webovej stránke.

„Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom plese bol počas sviatkov zatvorený,“ vraví Barbora Bognárová, hovorkyňa Best hotel properties. A tak to podľa nej aj zostáva. Od pondelka je opäť zatvorený aj hotel Sheraton v Bratislave.

Podobne na tom je aj hotel Toliar na Štrbskom plese. Ten je zatvorený až do 12. februára. Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry avizuje, že až do odvolania sú zrušené aj skibusy. Vysokohorské chaty fungujú len cez okienko.

Miliónové straty

Pre rýchly lockdown hrozia strediskám, hotelom i reštauráciám obrovské škody. A nejde len o zásoby potravín. Lyžiarska sezóna je na Slovensku kratšia ako napríklad v Alpách – jednoducho je u nás teplejšie. Práve začiatok januára je kľúčový. „Na lyžiarske strediská sú naviazané ubytovacie kapacity, stravovacie služby, ale aj množstvo ďalších doplnkových služieb a obchody,“ hovorí Marek Harbuľák. Výpadky tržieb v zatvorených strediskách a hoteloch odhaduje na desiatky miliónov eur. Aj preto je podľa neho lepšie zavádzať opatrenia v predstihu.

„Mesačné náklady predstavujú desiatky tisíce eur,“ hovorí Natália Košútová zo strediska Vrátna Malá Fatra. Opatrenia vníma negatívne, stredisko totiž zastihli v rozbehnutej sezóne.

„Zamestnanci ostali doma, stredisko je s nulovým príjmami, na druhej strane sú tu fixné náklady, vrátane miezd,“ hovorí Marián Galajda, hovorca Tatry Mountain Resorts. Strediská a hotely sa bez príjmov každým dňom zadlžujú, dodáva. V hre sú aj problémy okolo už zakúpených skipasov, o storno môžu ľudia požiadať online.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #ubytovanie #hotely #lyžovačky #zima 2021