Ombudsmanka: Nová tehotenská dávka znevýhodňuje policajtky

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová víta, že prezidentka spolu s podpísaním novely zákona o sociálnom poistení požiadala o odstránenie nerovností pri poskytovaní tehotenskej dávky pre policajtky, hasičky, príslušníčky ZVJS i vojačky.

04.01.2021 11:29
tehotenstvo, bruško, žena, úsmev, matka, tehotná Foto:
Policajtky, hasičky a vojačky sú znevýhodňované nielen pri tehotenskej, ale aj pri materskej dávke.
debata (3)

Podľa novej právnej úpravy by táto skupina žien totiž mala nárok na dávku len v nižšej sume v porovnaní s inými ženami. Ombudsmanka sa v tejto veci listom obrátila na prezidentku, ktorá jej požiadavku reflektovala a adresovala ju ministerstvu vnútra a ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Tehotenstvo a materstvo dotknutej skupiny by nemalo byť z pohľadu štátu menejcennejšie ako tehotenstvo a materstvo iných žien.
Mária Patakyová, verejná ochrankyňa práv.

Vyzvala ich na odstránenie diskriminačnej úpravy a ak sporná úprava ostane v zákone, prezidentka sa obráti na Ústavný súd. Ombudsmanka v takomto prípade rovnako zváži možnosť požiadať Ústavný súd o posúdenie ústavnosti novely.

„Som presvedčená, že v tejto veci bude potrebné urobiť kroky na odstránenie diskriminácie. Tehotenstvo a materstvo dotknutej skupiny by nemalo byť z pohľadu štátu menejcennejšie ako tehotenstvo a materstvo iných žien,“ uviedla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Problémom navrhovanej právnej úpravy je, že tehotenské pre policajtky a ďalšie dotknuté ženy má byť v nižšej sume, ako bude patriť ostatným zamestnankyniam. Dokonca v nižšej sume, ako bude minimálne tehotenské podľa zákona o sociálnom poistení.

Nastavený spôsob výpočtu tehotenského pritom pravdepodobne spôsobí prehlbovanie vzniknutých rozdielov v budúcnosti. Prijatá právna úprava v istom zmysle zhoršila už pretrvávajúce znevýhodnenie policajtiek v materstve, ktoré sa prejavuje v podstatne nižšej sume dávky materského po narodení dieťaťa v porovnaní s inými rovnako zarábajúcimi zamestnankyňami.

Problém je aj s výškou materského

Verejná ochrankyňa práv sa už na Ústavný súd obrátila v podobnej veci, a síce ohľadom nerovnakej výšky materského pre príslušníčky a príslušníkov odborov. Urobila tak po zistení, že výška materského pre hasičov, hasičky, policajtov, policajtky, príslušníkov a príslušníčky ZVJS či vojakov a vojačky je nižšia ako v prípade rovnako alebo podobne zarábajúcich zamestnancov a zamestnankýň iných povolaní.

V marci minulého roka požiadala ministra vnútra o odstránenie diskriminácie, no keďže jej návrh na odstránenie nerovnakého prístupu zmenou právnej úpravy neakceptoval, obrátila sa na Ústavný súd. Ten vo veci zatiaľ nerozhodol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ombudsmanka #materská dávka #tehotenská dávka