5 správ týždňa alebo ako neslávne skončila lyžiarska sezóna a prečo si brať hypotéku práve teraz

Ani posledný týždeň roka veru nedal spravodajstvu vydýchnuť. Mlelo sa to nielen na svahoch, ale i v dolinách. Lyžovačku presne na Silvestra ukončila vláda. Ľudia, čo vycestovali dostali čas do budúcej nedele, aby sa vrátili pekne domov. Hotely tiež nesmú od piatku prijať nových hostí. Nečudo, keďže pandemická situácia nabrala na obrátkach.

03.01.2021 12:00
debata

Okrem toho zábery tlačenice pred vlekmi či bufetmi pod svahmi boli v takzvanom lockdown-e troška mimo. Lyžovačky chtiví ľudia upchali aj zopár ciest. A mimochodom, so zákazom lyžovania, prišiel zákaz od piatku prijať nových hostí na hotel. Ruku hore nech dá ten, čo nedostal last minute ponuku so zľavou na pobyt s nástupom od 31.12.2020?

Nuž cestovnému ruchu pandémia vyslovene neprospieva. Po dvadsiatich rokoch skončila pre pandémiu známa cestovka Firo-tour. Nuž…

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda. A k tomu ešte všetko dobré do nového roka 2021 prajeme.

1. Sadzby hypoték prerážajú dno

Pandémia rast cien bytov domov nestopla. Sčasti za to môžu aj lacné úvery. Úrokové sadzby bánk totiž prerážajú dno. Banky sa rozhodli zabojovať o klientov a mnohé – najmä tie menšie, držia sadzby rekordne nízko, či ich ešte znižujú. V priemere sa tak úroky pohybujú len niečo vyše jedno percento.

Netreba však zabúdať, že nič nie je zadarmo. Banky nízku sadzbu podmieňujú napríklad založením účtu, poistením úveru alebo výškou sumy, ktorú musí záujemca každý mesiac splatiť. Navyše, sľubovaný úrok dostanú len ľudia s dostatočne vysokým platom, hodnotnou nehnuteľnosťou a tí, čo nemajú negatívne úverové zápisy.

2. Koniec po dvadsiatich rokoch

Cestovná kancelária FIRO-tour končí. A to po dvadsiatich rokoch svojej činnosti. Dôvod? Koronakríza a s ňou spojený cestovný útlm, ktorý trvá už takmer rok. „Aj keď sme do poslednej chvíle verili a dúfali, že to zvládneme, dnes so vztýčenou hlavou prijímame porážku,“ informoval na sociálnej sieti obchodný riaditeľ Marcel Siekel a celý kolektív FIRO-tour. Zároveň dodal, že peniaze za zakúpené dovolenky a vouchre dostanú klienti späť, a to najneskôr do šiestich mesiacov.

3. Zimnú sezónu stopla pandémia

Koniec lyžovačke. Lyžiarske strediská museli od Nového roka zatvoriť svoje lanovky, a to aj pre lyžiarov s negatívnym testom na Covid-19. Zmenili sa aj podmienky pre hotely – už ubytovaní hostia môžu ostať najneskôr do 10. januára, bez možnosti predĺžiť si pobyt. Zároveň hotel nesmie prijať nových hostí. Jedlo nie je možné konzumovať ani v exteriéri reštaurácií. Jediná povolená služba je objednanie jedla so sebou. Opatrenia by mali platiť do 24. januára, vrátane. Informovala o tom vláda na spoločnej tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní.

4. Milión sem, milión tam

Bez dlhodobej vízie, tak nejako nakupujú železnice nové vlaky. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) míňa podľa analytikov Útvaru hodnota za peniaze na nepotrebné veci. Tŕňom v oku je plán spoločnosti nakúpiť 15 nových dieselových vlakov pre lokálne trate v Žilinskom kraji za 67 miliónov eur. Lepším a lacnejším riešením by podľa analytikov bol nákup menších nízkopodlažných jednotiek. Ušetrilo by sa tak 45 miliónov eur. Sporný je aj nákup štyroch nových veľkokapacitných elektrických poschodových vlakov pre rýchliky Bratislava – Žilina v cene 77 miliónov eur.

5. Vágny brexit?

So začiatkom nového roka je Veľká Británia definitívne von z únie. Okrem toho začala v piatok provizórne platiť dohoda o budúcich vzťahoch, ktorú Londýn a Brusel uzavreli na Štedrý deň. Analytici z dohody nadšený nie sú. Označili ju za vágnu s kopou otázok.

Čo to znamená pre Slovensko? Aj bez cieľ nám v prípade vývozu a dovozu tovarov z Británie pribudne podľa ministerstva hospodárstva administratívy a regulačných bariér. A to aj napriek tomu, že export našich výrobkov do Spojeného kráľovstva sa na celkovom exporte podieľa len zhruba štyrmi percentami. Dovoz britských produktov na náš trh predstavuje približne 1,5 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #Nový rok #2021 #lyžovačky #Firo-tour