Ceny na Slovensku budú v novom roku zrejme mierne rásť

Ceny budú v novom roku zrejme mierne rásť. Ako pre agentúru SITA povedal hlavný analytik brokera ProfitLevel Lukáš Baloga, inflácia na Slovensku by mala v roku 2021 medziročne rásť o 0,7 %. To predstavuje výrazný pokles oproti aktuálnemu stavu, ktorého dôvodom by mal byť zásadný pokles regulovaných cien energií od začiatku roka. Tlmiaco by na čistú infláciu mali pôsobiť aj oslabený spotrebiteľský dopyt, pomalší rast miezd a nízke importné ceny.

01.01.2021 16:11
debata (3)

Hlavným hnacím motorom inflácie by mali byť podľa analytika aj naďalej potraviny, výdavky na zdravotnú starostlivosť a energie domácností, čiže plyn, voda a elektrina. Na druhej strane, doprava, pohonné hmoty a služby spojené s kaviarňami, hotelierstvom a reštauráciami by mali aj naďalej stagnovať. „Dokonca je možné, že v druhom polroku 2021 budeme na Slovensku svedkami nezvyčajnej situácie, keď by ceny potravín mohli zaznamenať celkový pokles,“ myslí si Baloga.

Spotrebiteľské ceny sa na Slovensku v novembri udržali nízko. Úroveň inflácie 1,5 % je podľa Štatistického úradu SR druhá najnižšia v roku 2020 a o polovicu nižšia ako pred rokom. Vývoj novembrovej inflácie bol v súlade s očakávaniami analytikov. „Celkovo je inflácia roka 2020 miernejšia ako rok predtým, pretože ceny energií pôsobia skôr smerom nadol a tlak z cien potravín a služieb je menší. V novom roku očakávame rast spotrebiteľských cien na úrovni 0,9 %,“ povedala pre agentúru SITA analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

To, že inflácia spomaľuje, je podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej pre koronakrízu. Očakáva, že aj v novom roku by mohla naďalej spomaľovať a za celý rok by mohla dosiahnuť priemernú úroveň okolo 1,2 %. Avšak sú tu viaceré otázniky. Do akej miery sa napríklad ochladí spotrebiteľský dopyt pre krízu a horšiu situáciu na trhu práce.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #ceny