Lyžiarske strediská sa od polnoci zatvorili. Zmenili sa aj podmienky pre hotely

Koniec lyžovačke. Lyžiarske strediská museli od Nového roka zatvoriť svoje lanovky, a to aj pre lyžiarov s negatívnym testom na Covid-19. Zmenili sa aj podmienky pre hotely - už ubytovaní hostia môžu ostať najneskôr do 10. januára, bez možnosti predĺžiť si pobyt. Zároveň hotel nesmie prijať nových hostí. Jedlo nie je možné konzumovať ani v exteriéri reštaurácií. Jediná povolená služba je objednanie jedla so sebou. Opatrenia by mali platiť do 24. januára, vrátane. Informovala o tom vláda na spoločnej tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní.

31.12.2020 18:24 , aktualizované: 01.01.2021 09:40
debata (41)

K zmene došlo z dôvodu zhoršujúcej sa epidemickej situácie. „Uvedomujeme si, že je to nepríjemné a nekomfortné, no sme vo veľmi náročnom období, kedy musíme strpieť viac ako inokedy. Snáď sa už čoskoro budeme môcť všetci stretnúť bez obmedzení na lyžovačkách, žúroch a iných spoločenských podujatiach,“ napísal na sociálnej sieti tesne po skončení rokovania minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Slovensko je na základe vládou schváleného COVID automatu celé v čiernej zóne. „Museli sme konať, situácia je vážna,“ vyjadril sa na tlačovej konferencii hlavný hygienik Ján Mikas. Ten ešte počas noci pripravil vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorá obsahuje všetky nové platné opatrenia.

Doteraz stačil test

Doteraz sa lyžiari na svah dostali len s negatívnym testom na koronavírus. Ten si mohli zaobstarať pred lyžovačkou, alebo priamo v stredisku. Nemohol byť však starší ako 72 hodín. Mnohých však práve potreba testu odrádzala, čo sa prejavilo aj na návštevnosti.

Tá bola počas vianočných sviatkov vo viacerých lyžiarskych strediskách nižšia ako bežne. Výnimkou nebol ani rezort Tatry mountain resorts. „Počas vianočných sviatkov bola návštevnosť zhruba na tretine minulého roka,“ hovorí hovorca rezortu Marián Galajda. Spôsobili to podľa neho najmä preventívne opatrenia, ktorými strediskám nedovoľujú poskytovať všetky dostupné služby. „Pri skúsenostiach od začiatku sezóny budeme radi, ak sa podarí dosiahnuť návštevnosť na úrovni 50 percent kapacít,“ hovorí Galajda. Prevádzkovatelia sa preto viac ako inokedy spoliehali práve na obdobie okolo Nového roka.

Hotely sa zatvárajú

Situácia nebola ružová ani v hoteloch. Pod nižšiu návštevnosť sa už počas vianočných sviatkov podpísala hlavne povinnosť antigénového testu, ale aj opatrenia na hraniciach. Turisti chýbali všade, a to aj pred dnešným zákazom. Vo Vysokých Tatrách najmä tí z Ruska či Bieloruska.

Po silvestrovskej polnoci už nie je možné ubytovať nikoho nového. Všetci, ktorí už svoj pobyt začali, si ho zároveň nebudú môcť predĺžiť a ukončiť ho musia do 10. januára. Ak teda plánovali ostať dlhšie, musia si svoj pobyt skrátiť. Rovnako svoj pobyt nemôžu absolvovať ani tí, ktorým mal začať až od Nového roka.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžiarske strediská #pandémia #Covid-19 #koronakríza