Menej lyžiarov na svahoch. Môže za to nielen vyhláška, ale aj teplé počasie

Lyžovačka po novom - na svah len s negatívnym testom. Viaceré lyžiarske strediská mali počas vianočných sviatkoch nižšiu návštevnosť ako sú zvyknuté. Môžu za to aj nové opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, ktoré platia od polovice decembra. Prevádzkovatelia však nestrácajú nádej. Situácia sa podľa nich zlepší počas Nového roka.

29.12.2020 12:00
debata (3)

„Opatrenia sme prijali tak ako sú nastavené,“ hovorí pre denník Pravda Natália Košútová z lyžiarskeho strediska Vratná Malá Fatra. Ľudia o lyžovanie vo všeobecnosti záujem majú, avšak odrádzajú ich nariadenia v súvislosti s častým pretestovaním, dodala Košútová.

Aj v rezorte Tatry mountain resorts pociťujú pokles návštevníkov. „Počas vianočných sviatkov bola návštevnosť zhruba na tretine minulého roka,“ hovorí hovorca rezortu Marián Galajda. Spôsobili to podľa neho najmä preventívne opatrenia, ktorými strediskám nedovoľujú poskytovať všetky dostupné služby. Nový rok by mohol čo-to zlepšiť. „Pri skúsenostiach od začiatku sezóny budeme radi, ak sa podarí dosiahnuť návštevnosť na úrovni 50 percent kapacít,“ hovorí Galajda.

VIDEO: Lyžovačka vo Vrátnej doline.

Video

Pred lyžovaním na test

Jednou z lyžiarok je aj čitateľka denníka Pravda, Alexandra zo Žiliny, ktorá sa po vianočných sviatkov rozhodla ísť na svah do Vratnej doliny. „Hlavnou výhodou je menej lyžiarov na svahu. Horúci čaj a maškrty sme si zobrali z domu, chceli sme byť nepripravení“ hovorí. Otestovala sa v predstihu aj s rodinou, aby nemuseli čakať na antigénový test.

Ten totiž vo Vratnej doline nezoženie. Mobilné odberové miesto (MOM) je zriadené v obci Terchová, ktoré je od lyžiarskeho strediska vzdialené päť minút cesty autom. „Odberné miesto je otvorené pravidelne pondelok, streda, piatok a návštevníci sa tam môžu nechať bezplatne otestovať antigénovými testami,“ hovorí Košútová. Počas prvého dňa sa v ňom tvorili dlhé rady. „Terchová je vyhľadávané turistické centrum, takže predpokladáme, že záujem o tetovanie bude veľký, najmä pri aktuálne nastavených opatreniach,“ dodala Košútová.

Tatry mountain resorts ponúkajú hneď niekoľko odberových miest. „Vlastné odberové miesta máme v Jasnej, Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese,“ hovorí Galajda. Slúžia primárne pre hostí hotelovej siete, a to bez poplatku a prednostne. „Testovacie kapacity našich odberných miest sú okrem toho za poplatok k dispozícii aj ostatným návštevníkom,“ do­dal.

Na Donovaloch majú na testovanie súkromnú ambulanciu, ktorá denne otestuje 170 osôb. „Je možné sa otestovať antigénnym testom,“ hovorí Miroslav Dobrota, marketingoví manažér Snow Park Donovaly. Testovanie však nie je zadarmo, zaplatiť treba 25 eur.

Čo treba dodržiavať na svahu

  • V kabínkovej lanovke môže byť iba jedna osoba či rodina .
  • Lyžiari sa musia preukázať negatívnym testom na Covid-19, nie starším ako 72 hodín. Neplatí to pre deti do 10 rokov.
  • Zamestnanci musia mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom, alebo šatkou.
  • Dodržiavanie rozostupov.
  • Lyžiari musia mať prekryté dýchacie cesty.
  • V strediskách musí byť dostupná dezinfekcia.
  • Občerstvenie v strediskách len cez okienko.
  • Dezinfikované musia byť dotykové plochy.

Výsledok testu kontrolujú všade

Bez testu sa totiž lyžiari na svah nedostanú. Ich výsledok na Donovaloch kontrolujú pri pokladniach a tiež pri nástupe na dopravné zariadenie v stredisku.

Vo Vratnej prebieha kontrola dokonca viacfázovo. „Prvý kontakt je v pokladni. Ak však ide o zákazníkov, ktorí nakupovali na e-shope alebo sú držiteľmi sezónnych skipasov, kontrola môže prebehnúť aj priamo pri turniketoch,“ vysvetľuje Košútová. Dôležitá je však zodpovednosť samostatných lyžiarov, ktorý v priemere strávia na svahu štyri hodiny. Doteraz k tomu podľa Košútovej pristupovali zodpovedne.

Podobne je na tom aj stredisko v Jasnej. „Kontrola negatívnych testov sa uskutočňuje pri nákupe skipasov, respektíve lístkov na lanovky, v kamenných predajniach a pri nástupe na lanovky,“ hovorí Galajda.

Nižšia návštevnosť spôsobená počasím

Nie len nová vyhláška hygienikov spôsobila nižšiu návštevnosť, ale aj teplé počasie. Lyžiarske stredisko v Terchovej bolo počas Štedrého dňa práve kvôli nepriaznivému počasiu zatvorené. „Od 26.12. je návštevníkov o niečo viac, avšak stále sú počty menšie ako sme boli zvyknutí,“ informuje Košútová.

Teplé počasie sa podpísalo aj pod otvorenými zjazdovkami na Donovaloch. Spoločne s pandemickými opatreniami sa tak môže za 60-percentný pokles návštevnosti v porovnaní s minuloročnými sviatkami. Dnes sú tak podľa Dobrotu otvorené len dve zjazdovky zo 17. „Lokalita Nová hoľa je ešte stále zatvorená,“ hovorí.

Medziročné straty tak v stredisku Vratná počítajú aktuálne v desiatkach tisíc eur. A to nie je koniec. „Určite pokles tržieb budeme mať ku koncu mesiaca, ale nie len kvôli pandémii, ale aj snehovým podmienkam,“ hovorí Dobrota.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #svah #lyžovačka #zimná lyžovačka