Zamestnávatelia: Povinné testovanie u veľkých firiem sprevádza chaos

Zamestnávateľské zväzy adresovali na hlavného hygienika spoločný list, v ktorom vyzývali na dobrovoľnosť tohto opatrenia a na čo najskoršie zodpovedanie najdôležitejších otázok. Odpoveď nedostali.

28.12.2020 18:34
markovce zemplín testovanie koronavírus Foto: ,
Povinné testovanie vo firmách vraj zatiaľ nebude. Nikto to však oficiálne nepotvrdil.
debata (4)

Ján Pribula, generálny sekretár Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR,upozornil, že informácia o požiadavke na celoplošné testovanie zamestnancov v podnikoch nad 500 zamestnancov bola prvýkrát mediálne prezentovaná 9. decembra na tlačovej konferencii v nadväznosti na zasadnutie ústredného krízového štábu a vlády SR.

Nikto nevie, čo vlastne platí

„Do dnešného dňa však nebolo vydané žiadne oficiálne nariadenie tejto povinnosti, či už vo forme uznesenia vlády SR alebo vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Z toho dôvodu momentálne neexistuje žiadny právne záväzný dokument, ktorý by túto povinnosť podnikom ukladal,“ spresnil.

Asociácia priemyselných zväzov (APZ), ktorej je ZAP SR členom, ako aj ostatné strešné zamestnávateľské zväzy, adresovali podľa Pribulu na hlavného hygienika spoločný list, v ktorom vyzývali na dobrovoľnosť tohto opatrenia a na čo najskoršie zodpovedanie najdôležitejších otázok, ktoré sa tohto týkajú. „V súčasnosti nemáme informáciu o tom, že by existovala odpoveď na tento list,“ informoval.

„Je však veľmi pravdepodobné, že viaceré spoločnosti, pokiaľ im to ich procesy a organizácia dovolia, v záujme plynulosti nábehu a udržateľnosti výroby po sviatkoch takéto testovanie svojich pracovníkov zorganizujú,“ dodal Pribula.

Testovať budú asi dobrovoľne

Podniky nad 500 zamestnancov mali podľa rozhodnutia ústredného krízového štábu od 28. decembra pravidelne testovať svojich ľudí na nový koronavírus. Realizáciu opatrenia malo zabezpečiť ministerstvo hospodárstva, testovanie mala upraviť vyhláška ÚVZ SR.

„Aj vzhľadom na aktuálnu situáciu s antigénovými testami na Slovensku a pre viacero neuzavretých otázok týkajúcich sa uvedenej témy hlavný hygienik po konzultácii s rezortom hospodárstva požiadal predsedu ústredného krízového štábu SR a ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) o zrušenie tejto úlohy,“ informovala 22. decembra hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Oficálne však nebolo oznámené nič.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) #ZAP SR #Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky #povinné testovanie