Potravinári sa búria. Slovenský Plán obnovy podľa nich s potravinárstvom neráta

Podľa Potravinárskej komory Slovenska je prinajmenšom zarážajúce, že vláda nezaradila do strategického dokumentu tie odvetvia, ktoré majú pre budúcnosť Slovenska vzhľadom na naše pôdne a klimatické podmienky veľký potenciál.

28.12.2020 18:14
dievča, predavačka, brigáda, supermarket,... Foto:
Podpora potravinového sektora v slovenskom návrhu využitia peňazí z plánu obnovy EÚ chýba.
debata (1)

Potravinárska komora Slovenska (PKS) je rozčarovaná zo skutočnosti, že ani v najnovšej verzii dokumentu SR k plánu obnovy EÚ sa nepočíta s podporou potravinárskeho priemyslu. Uviedla to riaditeľka PKS Jana Venhartová.

Je zarážajúce, že slovenská politická špička si napriek ťažkej situácii neuvedomuje, že prvotnou potrebou všetkých obyvateľov sú kvalitné a dostupné potraviny.
Daniel Poturnay, prezident PSK

Zdôraznila, že PKS už od začiatku diskusií na úrovni Európskej únie v júni tohto roku poukazovala na to, že v rámci plánu obnovy má SR jedinečnú šancu obnoviť na Slovensku výrobu potravín, a tak podporiť vytváranie pridanej hodnoty zo spracovania poľnohospodárskych surovín na Slovensku, a tým aj rozvoj vidieka či znižovanie závislosti od automobilového priemyslu a exportu.

Podľa PKS je zarážajúce, že vláda SR nezaradila do strategického dokumentu tie odvetvia, ktoré majú pre budúcnosť Slovenska vzhľadom na naše pôdne a klimatické podmienky veľký potenciál, ale zamerala sa aj na také elementárne veci, ako je údržba budov, ktorá by mala byť bežnou súčasťou výdavkov jednotlivých ministerstiev zo štátneho rozpočtu.

Upozornila, za vláda SR napriek záväzku vo svojom vlastnom programovom vyhlásení o zvyšovaní potravinovej sebestačnosti a podielu slovenských potravín na pultoch v obchodoch však naďalej nepovažuje za dôležité, aby obyvatelia SR mali prístup k cenovo dostupným domácim potravinám, ktoré nebudú dovážať cez polovicu planéty.

Zdôraznila, že Európska komisia (EK) pritom vyčlenila 8 miliárd eur z plánu obnovy práve pre agropotravinársky sektor a vyzvala členské štáty na uvoľnenie týchto prostriedkov čo najskôr, samotná EK zároveň považuje potravinársky sektor za kritickú infraštruktúru.

Zlyhanie ministerstva?

O tom, že plán obnovy počíta priamo aj s podporou poľnohospodárov a potravinárov, sa podľa Venhartovej vyjadrila aj predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Keďže podporu agropotravinárskeho odvetvia z fondu obnovy EÚ si určilo vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za svoju prioritu, avšak nedokázalo presvedčiť svojich partnerov o dôležitosti nášho odvetvia ani v takejto výnimočnej situácii, považujú takýto výsledok za zlyhanie.

„Je zarážajúce, že slovenská politická špička si napriek ťažkej situácii neuvedomuje, že prvotnou potrebou všetkých obyvateľov sú kvalitné a dostupné potraviny. To, že ich máme v našich domácnostiach, pritom nie je samozrejmosť. Európski lídri otvorene hovoria o tom, že z plánu obnovy bude podporený aj agropotravinársky sektor. Pýtame sa, prečo slovenským politikom už desaťročia musíme dokazovať, že v EÚ a iných európskych krajinách je potravinárstvo medzi hlavnými prioritami, zatiaľ čo na Slovensku na pokraji záujmu?“ dodal prezident PKS Daniel Poturnay.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potravinárska komora Slovenska #potravinársky priemysel #Plán obnovy EÚ