Sulík vraj už pracuje na Kilečku 3

Odbúravanie byrokracie z podnikateľského prostredia je podľa ministra hospodárstva časovo náročná “piplačka“.

28.12.2020 13:25
Richard Sulík Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík už pracuje na ďalšom balíčku opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia.
debata (1)

Ministerstvo hospodárstva SR chce pokračovať v odbúravaní byrokacie z podnikateľského prostredia aj v roku 2021. Po schválení Kilečka 1 a predstavení Kliečka 2 už totiž pracuje na ich pokračovaní. “Už teraz zbierame prvé podnety,“ odpovedal Sulík v rozhovore pre agentúru SITA a portál Webnoviny.sk na otázku o príprave Kilečka 3.

Predstavené by mohlo byť najskôr koncom budúceho roka. Práve spomínané balíky opatrení by pritom mali Slovensku pomôcť zlepšiť podnikateľské prostredie a posunúť ho v rebríčkoch ich kvality. Podľa ministra nás ale ešte čaká veľa roboty.

On sám nemá v tejto oblasti presne stanovené ciele. “Čím budeme v rebríčkoch vyššie, tým lepšie, nemám žiadny konkrétny cieľ, ani by som z toho nerobil žiadny “fetiš“. Dôležité je zlepšovať podnikateľské prostredie,” zhrnul. K tomu by nám mali pomôcť práve drobné zmeny obsiahnuté v kilečkách. “Je ilúzia myslieť si, že prijmeme jeden zákon, jednu zásadnú zmenu, a tá nás vystrelí hore. Je to drobná, časovo náročná piplačka, ako keď hľadáte ihly v kope sena,“ myslí si minister.

Náročné sú zároveň rokovania na jednotlivých ministerstvách a úradoch, keďže o zrušení alebo zmene opatrení rokujú s tými istými úradníkmi, ktorí ich do legislatívy presadili. “Niekedy sú ich vysvetlenia absurdné a musí s nimi bojovať ich vlastný minister. Je tam silne zažratá úradnícka mentalita, čím viac kontrolovať, čím viac obmedzovať. Ten boj je tam naozaj ťažký,“ zhodnotil Sulík.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Kilečko #Kiilečko 3