5 správ alebo ako Heger poslal z gauča Plán obnovy do Bruselu a Sulík zaspal v 90. rokoch

Pár dní pred Vianocami sa to veru mlelo. Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) z domáceho gauča vo videu (ako inak na sociálnej sieti) oznámil, že návrh reformného plánu už putoval Európskej komisii. Bol totiž v domácej karanténe, takže ako je už pri príprave nášho materiálu dobrým zvykom, bolo to opäť bez širšej diskusie.

27.12.2020 12:00
debata (42)

Kritické reakcie na seba nenechali dlho čakať. Pekári sa cítili opomenutí. Do návrhu sa totiž ani len nedostali. Heger im odkázal, že agrosektor nie je v odporúčaniach Bruselu, kam by mali európske miliardy putovať. Hneď na to sa ozvali neziskové organizácie. Tie reptali, že zapojenie verejnosti i mimovládneho sektoru bolo prislabé. Nuž…

Veľký potlesk si nevyslúžil ani minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Jeho vyjadrenia na margo pridrahého znižovania emisií rozčertili europoslanca Martina Hojsíka (PS). Ekologicky zmýšľajúci europoslanec si totiž na rozdiel od firemne zameraného ministra myslí, že nejde o náklady, ale investície do budúcnosti.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda. Dnes výnimočne aj perlička navyše.

1. Férovejšie penzie?

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) je rozhodne húževnatý. A svojich zámerov sa nevzdáva ani keď si vyslúžia spŕšku kritiky. Medzi ne patrí nielen individuálny dôchodkový strop, ale i rodičovský bonus. Tie plánoval minister pôvodne presadiť cez ústavný zákon o dôchodkovom systéme. Ten však v pripomienkovom konaní neveľmi obstál. Do ústavy sa však obe zmeny dostali – cez pozmeňovák hnutia Sme rodina. Čo spravia s dôchodkami?

2. Nákupnú horúčku nezastavila ani pandémia

Ako inak. Koronavírus? Opáskované pulty? Ľudí to v predvianočnom míňaní nijako nestoplo. Mnohí si tak pod stromčekom našli darčekové koše s drahou kávou, čokoládou, fľašami vína či vyberaného alkoholu.

3. Prislabé európske ambície

Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenka Martin Hojsík vysvetľoval, prečo je cieľ znížiť emisie do roku 2030 o 55 percent málo ambiciózny. Ideálnych by podľa neho bolo aspoň 65 percent. Ide totiž o investíciu do našej budúcnosti, ktorá nás tak či tak dobehne.

4. A je to tu!

Po dlhých mesiacoch sa Európska komisia dočkala. V utorok podvečer putoval do Bruselu slovenský prvý finálny návrh Plánu obnovy. A to už aj s vyčíslenými sumami v rámci jednotlivých priorít.

5. Hotely sa topia v červenom mori

Utopila jeseň posledné nádeje hotelierov? Nuž pri pohľade na októbrovú štatistiku to veľmi ružovo nevyzerá. Návštevnosť sa medziročne prepadla o štyri pätiny. Ako tak sa držal cestovný ruch v najžiadanejších župách – Žilinskej a Prešovskej, tie mestské… škoda reči.

A ešte sľúbená perlička na záver

Hádam to nakoniec nebude len predčasná radosť, no každopádne ide o prvý krok. Európsky súd pre ľudské práva totiž prijal sťažnosť fitnescentier. Je tak možné, že ich slovenská vláda bude musieť odškodniť. Pre protipandemické opatrenia totiž museli byť zatvorené. Na sociálnej sieti o tom vo veľkom informovala Únia fitness centier Slovenska.

Prvé pojednávanie má byť podľa rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva 5. marca budúceho roka. Vláda má dovtedy dovtedy čas stretnúť sa s majiteľmi fitnescentier a dospieť k dohode. Nateraz zdá sa, ešte študuje, o čo presne v sťažnosti ide.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #Richard Sulík #plán obnovy #fitnescentrá