Ceny bytov rástli v tomto roku aj napriek koronakríze, banky však boli pri hypotékach opatrnejšie

Ceny bytov v krajských mestách sa za 11 mesiacov tohto roka zvýšili o 7,5 %. Môžu za to hlavne malá ponuka nehnuteľností a nízke úverové úrokové sadzby.

25.12.2020 09:40
Bratislava, mesto, panoráma, byty, dsomy, pozemky Foto: ,
Ceny nehnuteľností v tomto roku rástli aj napriek tomu, že analytici očakávali pravý opak.
debata (6)

Napriek koronakríze ceny bytov rástli aj v roku 2020. Pandémia nového koronavírusu preverila aj správanie bánk pri financovaní nehnuteľností.

Byty podľa analytika Realitnej únie (RÚ) SR Vladimír Kubrického tento rok zdraželi na celom Slovensku, keď hlasy z jari o možnom cenovom prepade o 20 – 30 % rýchlo upadli do zabudnutia.

„Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, keď ceny medziročne poskočili v percentách o dvojciferné čísla, tento rok budeme mať za sebou väčšinou už len jednociferný rast,“ porovnal Kubrický.

Napríklad ceny bytov v krajských mestách sa za 11 mesiacov tohto roka zvýšili o 7,5 %. Môžu za to hlavne malá ponuka nehnuteľností a nízke úverové úrokové sadzby okolo jedného percenta per annum.

„Už na jar dostali dlžníci možnosť odložiť si splácanie svojich úverov. Aj vďaka tomu mnohým domácnostiam ‚netieklo do topánok‘ a nemuseli svoju strechu nad hlavou predávať,“ pripomenul Kubrický s tým, že opatrenia o odklade splátok hypoték spolu s očakávaniami ďalšieho rastu cien nehnuteľností posmelili aj nových záujemcov o vlastné bývanie.

„Ľudia si zo zadlžovania nerobili ťažkú hlavu a na kúpu bytu či domu si aj v časoch pandémie požičiavali v banke,“ dodal analytik.

Neistota spojená s koronakrízou však pritiahla na realitný trh aj bonitnejšiu časť obyvateľstva, ktorá nebola odkázaná pri kúpe nehnuteľnosti na úver. „Tá sa utiekala nielen k bytom, ale aj k rekreačným nehnuteľnostiam či pozemkom,“ zdôraznil Kubrický s tým, že jedným z motívov bolo aj uložiť peniaze na bezpečné miesto.

Naopak, banky boli tento rok opatrnejšie. „Hoci úvery na bývanie prudko rástli aj v roku 2020, peňažné ústavy postupovali opatrne. Keď si to situácia vyžadovala, pravidlá pre poskytovanie hypoték sprísňovali,“ vysvetlil analytik s tým, že príkladom je nevyužívanie výnimiek stanovených pre úverovanie národnou bankou naplno.

Pre mnohé domácnosti však vyhliadky do nového roka nie sú podľa Kubrického pozitívne. Skončí sa odklad splátok úverov a „hodina pravdy“ pre niektorých príde už v januári. Časť bytov sa preto podľa analytika skôr či neskôr dostane na trh. „Znížiť dopyt po bytoch okrem nepriaznivého ekonomického vývoja môžu aj klesajúce nájmy,“ dodáva analytik s tým, že pre tie môžu ľudia stratiť motiváciu ku kúpe vlastného bývania a k splácaniu 30-ročnej hypotéky.

„Pokiaľ posledné roky rástli ceny nehnuteľností plošne po celom Slovensku, v roku 2021 to môže byť inak,“ predikuje analytik s tým, že slabá ponuka a málo nových bytov síce budú ceny ďalej tlačiť nahor, niektoré segmenty a lokality však môžu stagnovať, či dokonca mierne klesať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny nehnuteľností #ceny bytov #Realitná únia SR