Tvrdý brexit nebude. Británia a únia sa dohodli

Vyjednávači Európskej únie (EÚ) a Veľkej Británie uzavreli dohodu, ktorá by mala zabrániť chaotickému rozchodu strán na Nový rok. Len týždeň do definitívneho ukončenia prechodného obdobia po brexite oznámila britská vláda, že "dohoda je hotová".

24.12.2020 16:22 , aktualizované: 25.12.2020 13:25
debata (78)

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová následne prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter skonštatovala, že za túto dohodu stálo za to bojovať. „Teraz máme so Spojeným kráľovstvom férovú a vyváženú dohodu. Bude chrániť záujmy EÚ, zabezpečí férovú súťaž a poskytne predvídateľnosť našim rybárskym komunitám. Európa ide ďalej,“ napísala.

Po tom, ako podľa agentúry AP vyjednávači v stredu vyriešili sporné otázky týkajúce sa hospodárskej súťaže a rybolovu, prechádzali stovky stránok právnického textu, ktoré by mali byť po deviatich mesiacoch rokovaní základom pobrexitových vzťahov medzi úniou a Britmi.

Dohodu musí ešte schváliť všetkých 27 členských štátov únie a tiež európsky a britský parlament. EP pritom varoval, že už nezostáva dostatok času na to, aby stihli dohodu schváliť pred 1. januárom.

A to by sa malo podariť. Veľvyslanci členských štátov Európskej únie ju totiž už v piatok prerokujú. Očakáva sa, že ich súhlas bude jednomyseľný. Tým sa otvorí cesta k potvrdeniu dohody v Európskom aj britskom parlamente. Rýchle schválenie je kľúčové vzhľadom na to, že do konca roku a zároveň konca prechodného obdobia zostáva len pár dní.

Veľká Británia opustila euroblok 31. januára, keď sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom bolo uzavrieť obchodnú dohodu. Tá by mala zmierniť ekonomický dopad brexitu. Toto obdobie sa skončí 31. decembra.

V záujme dosiahnutia dohody sa počas ostatných dní v rozhovoroch výraznejšie angažovali aj britský premiér Boris Johnson a predsedníčka EK. EÚ navyše hľadala právne možnosti, ako prípadnú dohodu formálne spečatiť bez odobrenia Európskym parlamentom alebo či by dohoda mohla vstúpiť do platnosti 1. januára a EP by ju dodatočne schválil neskôr.

Ak by strany dohodu nedosiahli včas, podniky na oboch stranách Lamanšského prielivu by od 1. januára čelili clám a ďalším prekážkam v oblasti obchodu. Poškodilo by to ekonomiky na oboch stranách, ale horší dopad by to malo podľa analytikov na Spojené kráľovstvo.

Stanovisko šéfa slovenskej diplomacie k uzavretiu dohody medzi EÚ a Britániou

„Dohoda Európskej únie so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska je dobrou správou pre Slovensko a našich občanov,“ povedal.

Slovensko víta dosiahnutie dohody o usporiadaní budúcich vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Od 1. januára 2021 sa tak obidve strany vyhnú komplikáciám zložitého obchodného režimu, núdzových scenárov a nástupu pravidiel Svetovej obchodnej organizácie.

Dohoda o usporiadaní vzťahov umožní plynulejší prechod do novej éry vzťahov EÚ a Spojeného kráľovstva. „V týchto krízových časoch je toto cenná a dobrá správa pre občanov a podnikateľov na oboch brehoch Lamanšského prielivu. Slovenská republika bude v nasledujúcich dňoch presadzovať plnohodnotnú aplikáciu dohody, ktorá vstúpi do platnosti od 1. januára 2021," povedal Korčok.

Posúdenie 1 246 stranovej dohody

V piatok o 10.30 h zasadol Výbor stálych zástupcov pri EÚ (COREPER II) s cieľom posúdiť podmienky pobrexitovej obchodnej dohody medzi Britániou a euroblokom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckého predsedníctva v Rade EÚ Sebastiana Fischera.

Obchodná dohoda, ku ktorej dospeli vo štvrtok vyjednávači Veľkej Británie a EÚ, má podľa Fischera 1 246 strán. Veľvyslanci 27 členských štátov EÚ sa teraz musia rozhodnúť, či sú podmienky zmluvy pre ich príslušné krajiny prijateľné.

Veľvyslancov informuje v priebehu piatka o podrobnostiach rokovaní s Britániou hlavný vyjednávač EÚ pre Brexit Michel Barnier, uviedol Fischer. Dodal, že posúdenie dokumentu bude trvať niekoľko dní.

Britský parlament plánuje hlasovať o ratifikácii spomínanej dohody 30. decembra. Očakáva sa, že poslanci zmluvu schvália, keďže prechodné obdobie, počas ktorého Británia zostáva súčasťou jednotného trhu a colnej únie, sa skončí 31. decembra, píše DPA.

Európsky parlament (EP) rozhodne o ratifikácii obchodnej dohody s najväčšou pravdepodobnosťou až v novom roku, čo znamená, že dovtedy sa bude pravdepodobne predbežne uplatňovať, komentuje DPA.

Dohoda umožní po 31. decembri 2020 obchod bez ciel a kvót rovnako ako spoluprácu v oblastiach od bezpečnosti po letectvo.

Osud Gibraltáru ostáva neistý

Španielsko a Británia ešte stále nedosiali dohodu o štatúte Gibraltáru, uviedol španielsky premiér Pedro Sánchez vo štvrtok po tom ako Británia a EÚ konečne uzavreli obchodnú dohodu o brexite. Informovala o tom agentúra AFP.

Jednoduchý tok ľudí a tovaru cez hranice zo Španielska, ktorý podporuje ekonomiku Gibraltáru, malého britského územia na južnom cípe Pyrenejského polostrova, tak môže skončiť, keď Británia o polnoci 31. decembra opustí EÚ.

„Španielsko a Spojené kráľovstvo pokračujú v dialógu s cieľom dosiahnuť dohodu o Gibraltári,“ uviedol Sánchez na Twitteri po tom ako privítal pobrexitovú dohodu medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Madrid, Londýn a Gibraltár pracovali na otázkach štatútu oddelene od 10 mesiacov trvajúcich obchodných rokovaní o brexite, ktoré sa definitívne ukončili štvrtkovou dohodu.

„Pre nás…hodiny stále tikajú,“ uviedol predseda gibraltárskej vlády Fabian Picardo a dodal, že je optimistom v tom, že budú schopní dokončiť túto dohodu.

Britská enkláva na území Španielska je úplne závislá od dovozu, aby mohla zásobovať svojich 34-tisíc obyvateľov. Každý deň prichádza zo Španielska do Gibraltáru za prácou asi 15-tisíc ľudí, čo predstavuje polovicu pracovnej sily tohto územia.

Bez dohody bude pohyb tovaru medzi Gibraltárom a Španielskom od 1. januára podliehať colnému režimom s nežiaducimi ekonomickými dôsledkami. Picardo koncom minulého mesiaca uviedol, že v snahe zabrániť tejto prekážke, Gibraltár uvažuje o pripojení sa k bezvízovému schengenskému priestoru, ktorého súčasťou Británia nikdy nebola. „Hľadáme dohodu, ktorá umožní maximálnu plynulosť,“ uviedol.

V roku 2013 vyvolal spor o umelý útes vo vodách, na ktorý si robili nárok Španielsko aj Británia, „vojnu slov“, ktorá spôsobila mesiace chaosu na hraniciach po tom ako Španielsko zintenzívnilo kontroly. Tie sa skončili až keď sa do sporu vložil Brusel.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #EK #Ursula von der Leyenová #Brexit