Ľudia sa vrhli na on-line nákupy. Hitom boli mobily, kávovary a hrnce

Z pohodlia domova. Také je heslo tohtoročných Vianoc. Obavy z nákazy presunuli väčšinu nákupov na internet.

24.12.2020 09:00
debata (5)

„Pandémia a s ňou súvisiace opatrenia spôsobili vyšší záujem o on-line nakupovanie,“ hovorí Eva Sadovská, analytička spoločnosti Wood & Company. Predpokladá preto, že tržby internetových obchodov by mohli vzrásť. Už teraz – pred koncom mesiaca, to naznačujú čísla on-line predajní.

„Medziročne máme o tretinu vyšší obrat návštevnosti, pri týždennom porovnaní evidujeme rast o 30 percent,“ hovorí Daniela Chovancová, hovorkyňa spoločnosti Alza. Vplyvom pandémie rastú medziročne predaje v rádoch tisícov percent, dodáva. Najviac sa predávali herné konzoly, kávovary, športové potreby a vysávače, ale aj hrnce. Najviac narástol predaj oxymeterov, osemnásobne viac sa išli sterilizátory a päťnásobne sa zvýšili nákupy bezdotykových teplomerov. Alza podľa Chovancovej stihne doručiť pod stromček ešte i objednávky z pondelka.

Nevhodné darčeky sa budú dať na portáli Alza.sk vymeniť do konca januára budúceho roka. „Po vrátení zákazníkom automaticky pošleme poukaz na ďalší nákup v hodnote vráteného darčeka,“ hovorí Chovancová. Poukaz bude podľa nej platný do 14. februára 2021.

„V predvianočných dňoch sme spracovávali denne o 25 percent objednávok viac ako v minulom roku,“ tvrdí hovorkyňa spoločnosti Mall group Pavla Hobíkova. Záujem zákazníkov bol naozaj veľký, a každým dňom bližšie k sviatkom naďalej rástol, dodáva.

Na internet totiž prešli aj tí, čo dosiaľ nakupovali skôr v kamenných obchodoch. „V tomto roku si on-line nákupy už počas jarnej pandémie vyskúšali aj ľudia, ktorí o on-line nakupovanie ešte pred pár mesiacmi nechceli ani počuť,“ hovorí Hobíkova. Ľudia podľa nej nenakupovali len väčšie spotrebiče ako chladničky, ale aj menši sortiment ako je drogéria, chovateľské potreby či prípravky pre deti.

V posledných týždňoch patrilo medzi najčastejšie vyhľadávané kategórie lego, mobilné telefóny, zubné kefky, notebooky, bábiky, zastrihávače, didaktické hračky a prenosné slúchadlá. V kurze boli aj vínotéky či kávovary. A to najmä pre obavy z ďalšieho vývoja pandémie. Aj na Mall.sk je možné vrátiť nevhodné darčeky do konca budúcoročného januára.

Pri nákupoch v poslednej chvíli viaceré internetové obchody odporúčali vyzdvihnutie si darčekov v predajniach, ale aj vo výdajných boxoch. Aj počas lockdownu zostali totiž zasielkovne otvorené, dostali totiž od hygienikov výnimku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #darčeky #pandémia #online nákupy