Legendárna Miletička: Bratislavské trhovisko dobrej chuti a dišputy

Najlepšie zemiaky, kvasená kapusta, najštipľavejší chren, najkrajšie orechy, mak s nerozmliaždenými semiačkami či pravé vianočné oblátky ponúka trhovisko. O tom sú skalopevne presvedčení mnohí Bratislavčania.

23.12.2020 08:00
debata (5)

To, že ich občas ošmeknú priekupníci tovarom nakúpeným vo veľkoskladoch, patrí akosi k riziku nakupovania na Miletičke. Vyhnúť sa tejto patálii možno len tak, že človek pozná predavačov a urobí si z nich svojich dvorných dodávateľov.

Tak napríklad Jožko z Čechyniec má svoj okruh kupujúcich na šalátové zemiaky. Nepestuje ich veľa, sadí dákeho pol druha hektára, ale keď ich pozberá a predá po eure za kilogram, vynesie to po odrátaní všetkých nákladov na dopravu a prenájom trhovej plochy dosť peňazí na skromnú obživu.

Len zemiaky by nášho drobného farmára neuživili. V lete Jozef predáva rajčiny, papriku a uhorky nakladačky. Na jeseň a na Vianoce zemiaky a k tomu oblátky od svojej mamy a jej známych. Po niektoré oblátky si prichádzajú ľudia na objednávku. Ide o špecialitky – oblátky sú škoricové, čokoládové, makové, orechové, vanilkové aj bezlepkové.

Pred širokánskymi sudmi s pravou stupavskou kapustou sa vlní dlhý rad kupujúcich. Na tvárach majú rúška, ale rozstupy nie a nie dodržať. Netrpezlivý dav ľudí zozadu tlačí na tých, čo sú pred nimi a pomkýna predavača, aby si pohol.

Kapusta, čo láka, je od Slezáka, hlása už roky nezmenený slogan.

Nevedno koľko kupujúcich vie, že stupavské zelé má ako jedna z mála typických slovenských potravín chránené označenie pôvodu. Kapustárov ako je Slezák zostalo v Stupave zopár. Ale táto hŕstka pravoverných zeleninárov robí zelé – kapustu, ktorá poráža všetkých konkurentov z obchodu. Za kilečko sladkokyslej dobroty vysolia kupujúci 1,40 eura bez mihnutia oka. Za chuť vianočnej kapustnice to jednoducho stojí.

Na pulte pred dobre živeným chlapíkom zo Žitného ostrova stojí batéria sklenených pohárikov naplnených čerstvo postrúhaným chrenom. Kým ostatní ho ponúkajú po eure, on si sebavedome pýta pol druha. „Štípe tak, že budete plakať ako malé decko a z nosa vám vytečú všetky sople,“ odôvodňuje svoju cenu veselý chlapík. Po tejto reklame nemá núdzu o kupujúcich.

Vlašské orechy tohto roku opäť zdraželi. Kilogram lúpaných stojí najmenej osem eur, lepšie sú po desať a tie v extra kvalite vyjdú na 15 eur za kilogram.

Bisťu bohu, ešte také drahé neboli.

„Nekľajte, za vysokú cenu môže vrtivka orechová. Skúste nájsť na Slovensku orechy, ktoré nenapadla. Keď ich máte, môžete si vypýtať za orech kráľovský kráľovskú cenu,“ vysvetlí chlap cenu, ktorá vyskočila do nebies.

Opodiaľ stojí pani, ktorá predáva slivky a hrozno. Prvé nesú označenie slovenské a sú po 3,50 eura za kilogram, hrozno je z Talianska a kilo stojí 4,50 eura.

„Kde sa vám to urodilo?“

„Ach pane, nemáte ľahšiu otázku? Kúpte, keď na ovocie máte chuť, a keď nie, nájdite si lepšie,“ odbije predavačka.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Miletička #trhovisko