Návrh Plánu obnovy posielame komisii. Známe je aj detailnejšie prerozdelenie financií

Po dlhých mesiacoch Európska komisia od Slovenska dostane prvý finálny návrh Plánu obnovy aj s vyčíslenými sumami v rámci jednotlivých priorít. Rezort financií ho posiela dnes, 22. decembra.

22.12.2020 16:00 , aktualizované: 16:39
debata (15)

Nasledovať by mali posledné konzultácie priamo s komisiou. „Dostávame sa do záverečnej fázy Plánu obnovy. Nasledujúce týždne budeme jeho konečný tvar dolaďovať s Európskou komisiou. Verím, že tak, ako sme našli zhodu na prioritách v rámci Slovenska, dosiahneme rovnaký výsledok aj v Bruseli,“ povedal minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Ako vyplýva z materiálu, jednotlivé priority, ktoré boli predstavené už pred niekoľkými týždňami- vzdelávanie, veda a výskum, zelená ekonomika, zdravotníctvo, verejná správa a digitalizácia – ostali nezmenené. Práve tieto oblasti potrebujú reformy a investície, ktoré od nás dlhodobo požaduje aj Európska komisia. Zmena nenastala ani čo sa týka finančného prerozdelenia jednotlivých kategórií. Na zelenú obnovu by malo ísť 1,9 miliardy eur, na lepšie vzdelanie 850 miliónov eur, na inovatívnosť 700 miliónov eur, na digitalizáciu 945 miliónov eur a na zdravie 1,4 miliardy eur.

Veľká obálka pre zdravotníctvo obsahuje aj investície do výstavby a rekonštrukcie nemocníc podľa novej siete. "Zreformované zdravotníctvo v nových a modernizovaných priestoroch – to je presne to, čo potrebujú pacienti i zdravotníci. Práve na zdravotníctve sa dá dobre vidieť, že Plán obnovy stojí na dvoch nohách – na systémových zmenách a investíciách,“ uviedol Heger.

Plán by mal zafinancovať aj výpadky spôsobené dôchodkovou a daňovou reforma. Zmeny v penziách sa dotknú všetkých troch pilierov so zameraním na dlhodobú udržateľnosť a vyššie výnosy zo súkromne spravovaných účtov.

Nový daňový systém má zase vychádzať z Programového vyhlásenia vlády. „Podporí aktivitu, podnikanie a hospodársky rast vďaka nižšiemu zaťaženiu práce a dôrazu na vyššie zdanenie majetku, spotreby a negatívnych externalít,“ píše rezort.

Ako budú prerozdelené peniaze v rámci priorít

Zelené Slovensko

• Obnoviteľné zdroje a energetické siete (100 mi. €)

• Zelená obnova budov (700 mil. €)

• Modernizácia železníc (700 mil. €)

• Dekarbonizácia priemyslu a alternatívne palivá (400 mil. €)

Lepšie vzdelanie pre každého

• Dostupné a inkluzívne vzdelávanie pre všetky deti (150 mil. €)

• Vzdelávanie pre 21. storočie (450 mil. €)

• Zvýšenie výkonnosti slovenských vysokých škôl (200 mil. €)

• Podpora celoživotného vzdelávania, najmä digitálnych zručností (50 mil. €)

Konkurencieschopné a inovatívne Slovensko

• Veda, výskum, inovácie a digitálna ekonomika (600 mil. €)

• Lákanie a udržanie talentov (100 mi. €)

Efektívny štát a digitalizácia

• Zlepšenie podnikateľského prostredia (60 mil. €)

• Reforma justície (200 mil. €)

• Opatrenia proti korupcii a bezpečné Slovensko (200 mil. €)

• Štát v mobile, rýchly internet, kybernetická bezpečnosť (485 mil. €)

Zdravý život pre každého

• Ústavná a akútna starostlivosť (1 100 mil. €)

• Starostlivosť o duševné zdravie (100 mil. €)

• Dlhodobá sociálno-zdravotná starostlivosť (250 mil. €)

Slovensko však musí nielen vypracovať kvalitný plán, ale aj zrýchliť svoje čerpanie, a to až 4-násobne. „Nezvládneme to, ak na pláne nebude celospoločenská dohoda a všetci zainteresovaní partneri – samosprávy, obce, biznis, mestá – nebudú dostatočne pripravení“ zhrnul minulý týždeň vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. Z predchádzajúceho rozpočtového obdobia nám totiž ostáva dočerpať 9 miliárd eur, ďalších 13 nám pripadne z nového rozpočtového rámca.

Tie by sa prípadne mohli využiť na dodatočné financovanie reforiem a investícií, ktoré za pomoci Plánu obnovy rozbehneme. Rezort financií s tým vraj ráta a v prípravách preto spolupracovali hlavne s ministerstvom investícií, pod ktorého čerpanie eurofondov spadá. „Kládli sme dôraz na to, aby nešlo o od pása vystrelené investície, ale aby na seba nadväzovali a prípadné neskoršie financovanie zo štrukturálnych fondov bolo možné,“ povedal Heger.

Plán je spoločnou reakciou krajín EÚ na silný pokles ekonomiky v dôsledku pandémie. Všetky krajiny únie dostali čas do konca apríla, aby Európskej komisii predstavili svoj Plán obnovy tvorený reformami a investíciami, na ktoré chcú peniaze použiť.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Eduard Heger #plán obnovy