Vlaky z najväčšieho železničného tendra začínajú jazdiť

Od 22. decembra bude na tratiach na strednom Slovensku nasadených 10 nových elektrických jednotiek Panter, ďalšie prídu v priebehu budúceho roku.

21.12.2020 17:21
25 Panterov bude skvelou pevnou kostrou regiona... Foto:
Pantery sú dodané v rámci najväčšieho železničného tendra.
debata (2)

Sspoločnosť Slovensko (ZSSK) prevzala od dodávateľa osem elektrických jednotiek „Panter“ (EJ) vyrobených v konzorciu českej Škoda Transportation a slovenskej ŽOS Trnava. Dodané boli v rámci najväčšieho tenderu v histórii nášho národného koľajového dopravcu.

Ten má bez DPH hodnotu takmer 160 miliónov eur. Z toho je necelých 135 miliónov hradených z Kohézneho fondu, takmer 24 miliónov ide zo štátneho rozpočtu a necelým 1,7 miliónom prispeje aj spoločnosť ZSSK.

Samotná elektrická jednotka Panter je stavaná pre maximálnu rýchlosť 160 km/h. Do prevádzky budú postupne nasadené jej dve verzie– trojčlánková s dĺžkou 80 m a s kapacitou 247 miest na sedenie (13 kusov) a štvorčlánková s dĺžkou 106 m a s kapacitou 343 miest na sedenie (12 kusov).

Pantery sú schopné jazdiť rýchlosťou až 160 km/h. Foto: ZSSK
Na prve dodane vozidla su vy borne ohlasy od rus n ovodic ov i cestuju cich Pantery sú schopné jazdiť rýchlosťou až 160 km/h.

Prvá absolvovala svoju premiérovu jazdu začiatkom mesiaca. Pôvodne sa hovorilo o tom, že do konca roku ich bude jazdiť päť, no napokon ich je dodaný dvojnásobný počet. K dvom, ktoré už majú premiérové kazdy za sebou dnes pribudlo ďalších osem. Spolu ich je teda desať a už od zajtra budú prichystané odviezť cestujúcich na jednotlivých tratiach podľa grafikonu

Postupne budú nasadzované v žilinskom a trenčianskom regióne, najmä na tratiach Žilina – Trenčín, Žilina – Čadca, Čadca – Zwardoń, Žilina – Liptovský Mikuláš. Do konca roka dodá výrobca ZSSK ešte najmenej tri ďalšie Pantery.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #ZSSK #Panter #elektrická jednotka Panter #nové vlaky