Pripravte sa na preclievanie tovarov z Veľkej Británie, upozorňuje Finančná správa

Od 1. januára 2021 sa musia podnikatelia aj občania pri objednávaní tovaru z Veľkej Británie pripraviť na uplatňovanie colných predpisov ako v prípade tretích krajín. Pri zásielkach do hodnoty 22 eur neplatí občan clo ani daň z pridanej hodnoty (DPH), ak je zásielka vo vyššej hodnote, tak ju klient musí precliť, pričom platí DPH. Od hodnoty zásielky 150 eur platí aj clo, upozornila v pondelok Finančná správa (FS) SR.

21.12.2020 13:47
debata

„Finančná správa je pripravená podať pomocnú ruku. K dispozícii je nonstop colné call centrum, odpovede pozná aj Taxana, informácie pravidelne aktualizujeme na portáli finančnej správy či sociálnych sieťach,“ uviedla hovorkyňa FS Martina Rybanská.

Občania, ako aj firmy sa už podľa hovorkyne na zmeny postupne pripravujú. Call centrum finančnej správy zaznamenalo zvýšený nápor na získanie čísla EORI, ako aj na zriadenie elektronickej komunikácie s colnými orgánmi. K dispozícii je tiež chatbot Taxana, ktorá ovláda celý proces preclievania a je pripravená odpovedať na všetky otázky.

Občan môže na proces vyclievania splnomocniť za poplatok prepravcu alebo tak urobí sám. Musí však mať zriadenú elektronickú komunikáciu s colnými orgánmi a poznať colné predpisy. Podobné povinnosti čakajú aj firmy. Na vyclievanie musia mať číslo EORI, ktoré je platné v celej Európskej únii a používa sa pri podávaní colného vyhlásenia v každom z členských štátov. Ak už firmy takéto číslo majú, nemusia vybavovať ďalšie, pretože bude platiť aj pre obchodovanie s Veľkou Britániou. Rovnako ako fyzické osoby, aj firmy však môžu na preclievanie využiť služby špedičných alebo logistických firiem.

debata chyba
Viac na túto tému: #clo #tvrdý brexit