Úrazový príplatok pre COVID-19 možno priznať len z jedného zamestnania

Úrazový príplatok v súvislosti s ochorením COVID-19 možno priznať poistencovi len z jedného pracovného pomeru. Upozorňuje na to Sociálna poisťovňa (SP).

21.12.2020 11:10
debata

„Poškodený má nárok na úrazový príplatok z dôvodu ochorenia COVID-19 iba z úrazového poistenia toho zamestnávateľa, u ktorého k tomuto ochoreniu došlo,“ spresnila SP s tým, že zamestnávateľ pritom musí potvrdiť, že zamestnancovi ochorenie vzniklo pri práci, kde je preukázateľný kontakt s týmto ochorením alebo infekčným materiálom ako súčasť plnenia pracovných úloh alebo pracovných činností.

Ako vysvetlila SP, prakticky ani technicky nie je možné, aby k ochoreniu COVID-19 poškodeného došlo súčasne u viacerých zamestnávateľov v tom istom čase, potvrdené testom z toho istého dňa. „Nárok na úrazový príplatok nemôže poškodenému vzniknúť súčasne z viacerých úrazových poistení zamestnávateľov,“ uzavrela poisťovňa.

Zároveň Sociálna poisťovňa informuje, že túto dávku nie je možné priznať samostatne zárobkovo činnej osobe, pretože táto skupina poistencov nie je krytá úrazovým poistením, keďže neplatí poistné na úrazové poistenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #Covid-19